ANRE le răspunde socialiștilor și comuniștilor: „Independența ANRE este esențială…”
Consiliul de Administrație al Agenției naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) le răspunde deputaților comuniști și socialiști, care au cerut, în plenul Parlamentului, lichidarea instituției de reglementare în domeniul energetic.
Citește și: PSDE solicită combaterea traseismului politic
ANRE consideră că inițiativa legislativă a deputaților BCS „subminează reformele realizate în domeniul energetic și compromite eforturile Republicii Moldova în parcursul de aderare la Uniunea Europeană”.
„Garantarea independenței autorității de reglementare în energetică este esențială pentru asigurarea stabilității, accesibilității și securității aprovizionării consumatorilor cu energie electrică și gaze naturale…. Propunerea de demitere a întregului Consiliu de Administrație al ANRE și transferul competențelor către o subdiviziune a Ministerului Energiei este imprudentă și periculoasă. O astfel de măsură ar submina independența și obiectivitatea necesare pentru reglementarea corectă și eficientă a sectorului energetic. Conform Legii cu privire la energetică, temeiurile de încetare a mandatului de director al Consiliului de Administrație sunt clar specificate și nu permit demiterea pe principii politice. Nota informativă la proiectul înaintat este neargumentată în privința revocării din funcție a directorilor ANRE”, se menționează în nota emisă de ANRE.
De asemenea, reprezentanții ANRE mai constată că afirmațiile referitoare la ineficiența ANRE sunt nefundamentate și tendențioase.
„ANRE promovează o politică tarifară echitabilă și argumentată economic. Tarifele sunt stabilite pe baza unor criterii stricte și bine fundamentate, nu pe considerente arbitrare…. Performanța ANRE este evaluată anual de Secretariatul Comunității Energetice, care a apreciat înalt rezultatele activității ANRE în ultimii ani, inclusiv anul 2023”, se mai menționează în nota ANRE.
Precizăm că, ieri, deputații BCS au înregistrat o inițiativă legislativă cu privire la inițierea procesului de lichidare a ANRE și transmiterea competențelor instituției Ministerului Energiei, invocând ineficiență și cheltuieli excesive.
Majoritatea PAS a respins solicitarea BCS.