ANSP: În Chișinău este cel mai poluat aer din Moldova

Publicat:

ANSP: În Chișinău este cel mai poluat aer din Moldova

Potrivit Agenției Naționale pentru Să­nătate Publică (ANSP), în fiecare an, în Republica Moldova, aerul poluat ia viața a circa cinci mii de oameni. Cel mai poluat este aerul din Chișinău, dar și din orașul Bălți. În această peri­oadă, nivelul noxelor în aer depășește îngrijorător limita admisibilă. Cei de la Agenția de Mediu susțin că, practic, în fiecare an, la sfârșit de iarnă, nivelul de poluare a aerului crește foar­te mult, scrie vocea.md.

„În ultima perioadă, noi am observat că uneori se măresc concentrațiile de poluanți. Aceasta se datorează condițiilor meteoro­logice care sunt atestate la sfârșitul lunii februarie, începutul lunii martie, aces­tea fiind inversiuni termice la sol, lipsa precipitațiilor, ceața densă, care duc la acu­mularea poluanților în aer”, susține Natalia Platon, șefa Laboratorului pentru calitatea aerului din cadrul Agenției de Mediu.


Agenția de Mediu, instituția responsa­bilă de monitorizarea sistematică a calității aerului atmosferic, anunța că poluarea este cauzată și de funinginea provenită de la încălzirea locuințelor și a altor clădiri. În acest sens, agenții economici, care sunt cei mai mari poluatori, au fost obligați să trea­că la un alt regim de lucru, pentru a reduce poluarea, în special în orele de vârf.

„Agenția de Mediu este responsabilă pentru avertizarea agenților economici care dețin surse de poluare să își reducă regi­mul de lucru. O sursă de poluare în orașele mari o constituie mijloacele de transport, de aceea, noi recomandăm, pentru a nu mări nivelul de poluare, să se utilizeze, în limita posibilităților, transportul public. De obicei, recomandăm ca vegetația să fie folosită ca compost, în agricultură”, mai spune Natalia Platon.

Bolile generate de poluanți

Medicii susțin că cele mai frecvente boli generate de poluanții din aer sunt cele ale aparatului respirator, cum ar fi rinita, bronșita, astmul, dar uneori aceștia pot duce la diabet sau chiar cancer.

„Poluatorul principal al aerului din mu­nicipiul Chișinău este transportul, care are o pondere de peste 85 la sută în cantita­tea de emisie în aerul atmosferic. Cei mai importanți poluanți care pot afecta sănăta­tea sunt particulele în suspensie cu dimen­siuni 10 și 2,5 microni. Un efect iritant îl au dioxizii de azot, dioxizii de sulf și monoxidul de carbon. În această perioadă nu avem date că în spitale a crescut numărul de per­soane care s-au adresat cu diferite proble­me, în special, legate de afecțiunile respira­torii sau de acutizarea acestora sau a bolilor cardiovasculare cronice. Poluarea aerului poate avea un impact grav asupra sistemu­lui cardiovascular, precum și asupra siste­mului cardio-respirator. Cel mai riscant este faptul că în ultimul timp avem o creștere lentă, dar constantă, a particulelor în sus­pensie, care, pe lângă efectele menționate, sunt și un factor declanșator al cancerului în organism. De asemenea, sunt și dovezi la nivel mondial că poate determina în anumite situații declanșarea diabetului de tip 2”, menționează Ion Șalaru, director adjunct al ANSP.

Specialiștii în sănătate ne spun că în această perioadă este bine să verificăm zilnic prognozele de poluare a aerului. Iar dacă nivelul de poluare este ridicat, să evi­tăm efortul fizic afară, în special, persoanele care suferă de maladii cardiace sau pulmo­nare, precum și copiii, femeile însărcinate și bătrânii.

Calitatea aerului este măsurată zilnic de specialiștii de la Agenția de Mediu, în cele 18 stații din țară, amplasate în orașe.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Hamas a difuzat o înregistrare cu doi ostatici israelieni

Hamas a difuzat o înregistrare cu doi ostatici israelieni Gruparea islamistă palestiniană Hamas a difuzat sâmbătă o înregistrare video în care apar doi ostatici...

Avertisment extrem de dur pentru Ucraina: Ajutorul primit de la SUA ar putea fi ultimul (Analiști)

Avertisment extrem de dur pentru Ucraina: Ajutorul primit de la SUA ar putea fi ultimul (Analiști) Analiștii militari spun că Ucraina ar trebui să folosească...

Autoritățile din Anglia sunt în alertă din cauza unui drog ‘neobișnuit de puternic’.Un om a murit, alți opt sunt la spital

Autoritățile din Anglia sunt în alertă din cauza unui drog 'neobișnuit de puternic'.Un om a murit, alți opt sunt la spital Autoritățile din Anglia sunt...

Guvernatoarea statului Dakota de Sud, Kristi Noem, în centrul unui scandal după ce şi-a ucis câinele

Guvernatoarea statului Dakota de Sud, Kristi Noem, în centrul unui scandal după ce şi-a ucis câinele O cunoscută politiciană care a povestit că și-a împușcat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.