Antony Blinken cere Uzbekistanului ‘să respecte libertăţile fundamentale’

Publicat:

Secretarul de stat american Antony Blinken a făcut apel miercuri la Uzbekistan să respecte libertăţile fundamentale, cu prilejul primei sale vizite în fosta republică sovietică autoritară din Asia centrală, relatează AFP, potrivit agerpres.

Vizita şefului diplomaţiei americane în Uzbekistan face parte dintr-o călătorie de două zile în Asia centrală, unde Washingtonul speră să-şi consolideze influenţa în faţa fostei puteri tutelare Rusia şi a statului rival China.


Citește și: Două trenuri S-AU CIOCNIT în Grecia (VIDEO)! Sunt zeci de morţi şi răniţi! – Black News

Marţi, Blinken s-a întreţinut cu omologii săi din cinci republici din Asia Centrală – Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan, Tadjikistan – în capitala kazahă Astana.

Blinken, care a purtat discuţii cu preşedintele uzbek Şavkat Mirzioev, a “îndemnat” Uzbekistanul “să protejeze drepturile omului şi libertăţile fundamentale, între care libertatea de expresie şi transparenţa”, potrivit purtătorului de cuvânt al secretarului de stat american.

Uzbekistanul este condus din 2016 de Şavkat Mirzioev, venit la putere la moartea predecesorului său, autocratul Islam Karimov, al cărui prim-ministru era.

În fruntea ţării cu cea mai mare populaţie din Asia centrală, cu circa 35 de milioane de locuitori, Mirzioev a efectuat importante reforme economice şi sociale. În pofida unor progrese, Uzbekistanul este acuzat în continuare de ONG-uri că nu respectă libertăţile fundamentale.

În iulie 2022, manifestaţiile au fost reprimate sângeros, provocând oficial moartea a 21 de persoane. Lista victimelor nu este în continuare disponibilă şi circumstanţele deceselor nu au fost dezvăluite.

La sfârşitul lui ianuarie, 16 persoane au fost condamnate la pedepse între trei şi 16 ani de închisoare pentru participarea la aceste mobilizări şi 39 sunt judecate în prezent pentru presupusa lor implicare în aceste manifestaţii.

Citește și: Rusia înăspreşte pedepsele pentru discreditarea forţelor armate şi include şi organizaţiile voluntare ca grupul Wagner – Black News

ONG-ul Human Rights Watch a denunţat o “utilizare nejustificată a forţei letale” de către autorităţi, după verificarea mai multor zeci de înregistrări video de la manifestaţii.

Preşedintele Mirzioev a dat asigurări la jumătatea lunii februarie că “nu va închide niciodată media”, deşi “mulţi funcţionari” îi “cer să o facă”. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O nouă descoperire arheologică în raionul Slobozia: un obiect vechi de peste 4 mii de ani, găsit de arheologi

O nouă descoperire arheologică în raionul Slobozia: un obiect vechi de peste 4 mii de ani, găsit de arheologi Un artefact rar, cu o vechime...

Producătorii de ulei se tem de licențierea provizorie a importului de cereale și oleaginoase

Producătorii de ulei se tem de licențierea provizorie a importului de cereale și oleaginoase De la independența sa acum peste treizeci de ani, Republica Moldova...

Zeci de elevi din țară au vizitat săptămâna trecută clădirea Legislativului

Zeci de elevi din țară au vizitat săptămâna trecută clădirea Legislativului Săptămâna trecută, Parlamentul a fost gazda mai multor grupuri de elevi cu vârsta cuprinsă...

Ultima zi a recensământului populației

Ultima zi a recensământului populației Astăzi, 7 iulie, este ultima zi a recensământului populației. Conform datelor preliminare prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS), în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.