‘Apărătorul Srebreniţei’, ACHITAT de acuzaţiile de crime de război împotriva sârbilor

Publicat:

Naser Oric, fost comandant al forţelor musulmane din Srebreniţa în timpul războiului din Bosnia (1992-1995), a fost achitat luni de un tribunal din Sarajevo de acuzaţiile de crime de război împotriva sârbilor în timp ce apăra enclava musulmană, transmite AFP, potrivit agerpres.

Oric, supranumit ‘apărătorul Srebreniţei’, a fost declarat nevinovat de asasinarea a trei prizonieri sârbi în împrejurimile oraşului. Acelaşi verdict a fost dat şi în cazul co-inculpatului său, Sabahudin Muhic.


Sentinţa tribunalului de la Sarajevo era foarte aşteptată, din motive opuse, de bosniacii musulmani şi de sârbi. Pentru primii, Oric este ‘eroul’ apărării Srebreniţei, care a rezistat asediului forţelor sârbe până la căderea enclavei, în iulie 1995. Pentru sârbi în schimb, fie ei din Bosnia sau din Serbia, Oric este un ‘asasin’ care a condus atacuri împotriva satelor sârbeşti din jurul Srebreniţei, unde a comis crime împotriva civililor şi prizonierilor. Asociaţii ale victimelor estimează că 2.428 de civili şi militari sârbi au fost ucişi în această zonă în timpul conflictului.

Citeşte şi: Un suspect de TERORISM a fost prins la graniţa României

După căderea Srebreniţei, forţele sârbe bosniace, conduse de Ratko Mladic, au masacrat 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi bosniaci, crime calificate drept genocid de justiţia internaţională.

Naser Oric, arestat pentru prima dată în 2003 şi judecat de Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY), la Haga, a fost condamnat iniţial la 2 ani de închisoare pentru că nu a împiedicat omoruri şi rele tratamente. Bosniacul a fost însă achitat în apel în 2008, TPIY acordându-i circumstanţe atenuante acestui comandant neexperimentat, numit în post la 25 de ani.

Achitarea sa la Haga a indignat Belgradul, care a acuzat TPYI de ‘părtinire’.

Justiţia sârbă a emis în 2014 un mandat de arest internaţional împotriva lui Oric, acuzându-l că a întreprins ‘mai multe atacuri asupra unor sate sârbeşti din regiunea Srebrenica, în scopul de a le goli de populaţia sârbă prin intimidare, tortură şi omor’.

Citeşte şi: Washington-ul şi Moscova şi-au trimis oamenii de bază la Belgrad să discute în secret soarta Ucrainei

Autorităţile elveţiene l-au arestat pe Oric în 2015, dar au refuzat să-l predea Serbiei, după o aprinsă bătălie diplomatică între Sarajevo şi Belgrad.

Autorităţile bosniace s-au angajat ulterior să-l judece la Sarajevo.

În cadrul procesului început în ianuarie 2016, Oric şi Muhic au fost acuzaţi de asasinarea a trei sârbi, în afara luptelor, între lunile iulie şi decembrie 1992.

Uni martori, printre care un fost soldat bosniac care a depus mărturie sub protecţia anonimatului, au afirmat că Oric i-a tăiat gâtul uneia din cele trei victime, acuzaţie negată de inculpat.

Alţi trei militari bosniaci sunt judecaţi din aprilie 2016 la Sarajevo pentru asasinarea şi dispariţia a zece prizonieri de război sârbi la Srebreniţa în iulie 1992.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.