Apelul opozantului rus Kara-Murza a fost amânat sine die

Publicat:

Apelul opozantului rus Kara-Murza a fost amânat sine die

Curtea Supremă a Rusiei a amânat miercuri o audiere în apel a lui Vladimir Kara-Murza, care ispăşeşte o pedeapsă de 25 de ani de închisoare, insistând ca opozantul aflat în detenţie în Siberia să asiste la ea fizic, în pofida stării sale de sănătate calificată drept “îngrijorătoare” de avocata sa, informează AFP.

“Curtea a amânat sine die audierea, pentru că nu a primit încă textul lui Kara-Murza, cu argumentele sale, pe care el l-a trimis Curţii pe 18 martie”, a declarat pentru jurnalişti avocata sa Maria Eismont, după o reuniune cu uşile închise la Curtea Supremă. “Curtea a insistat ca el (Vladimir Kara-Murza) să vină la Moscova” şi să-şi prezinte el însuşi poziţia, a adăugat ea, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Maia Sandu salută decizia CC: ‘Uniți pentru Moldova Europeană vom reuși să îndeplinim obiectivul nostru comun’

“Starea de sănătate îngrijorătoare” a opozantului face această deplasare, din colonia penitenciară situată în regiunea Omsk până la Moscova, periculoasă pentru el, a explicat Maria Eismont. Transferul lui, pe o distanţă de circa 2.700 de km, ar putea dura “până la o lună”, a adăugat ea.

Aceste transferuri de deţinuţi se fac de obicei cu trenul.

Este pentru a doua oară când Curtea Supremă amână examinarea apelului înaintat de Vladimir Kara-Murza, condamnat în aprilie 2023 la 25 de ani de închisoare, pentru “trădare” şi difuzare de “informaţii false” despre armata rusă, în plină reprimare a vocilor critice la adresa Kremlinului.

Plasat într-o celulă la izolare până cel puţin pe 26 mai, “el nu a văzut alt deţinut de când a ajuns la Omsk” în septembrie, potrivit avocatei sale.

“Este o tortură: imaginaţi-vă cum este să fii izolat într-o celulă, unde vi se aduce poşta şi hârtie pentru numai 1 oră şi 30 de minute pe zi. În afară de câteva schimburi de cuvinte pentru masă şi plimbare, sunteţi absolut singur (…), nu mai comunicaţi cu nimeni”, a subliniat Eismont.

Vladimir Kara-Murza, 42 de ani, cu cetăţenie rusă şi britanică, suferă de probleme de sănătate cauzate în principal de cele două otrăviri a căror victimă a fost în 2015 şi 2017 şi de care el acuză puterea rusă.

Citeşte şi: Camera Reprezentanţilor va vota săptămâna aceasta proiecte separate de ajutoare pentru Ucraina şi Israel

Avocaţii săi pledează pentru anularea condamnării sale pe motiv de absenţă a “corupus delicti”, adică a dovezii materiale a unui delict sau a unei crime.

Pedeapsa sa de 25 de ani de detenţie este cea mai aspră decisă împotriva unui opozant în istoria recentă a Rusiei. După moartea lui Aleksei Navalnîi, în februarie, Kara-Murza a devenit cel mai cunoscut dintre opozanţii lui Vladimir Putin trimişi după gratii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Americanii au găsit ‘cârtiţa’ din NSA care spiona pentru Rusia

Americanii au găsit 'cârtiţa' din NSA care spiona pentru Rusia Un fost angajat al Agenţiei de Securitate Naţională a Statelor Unite (NSA) a fost condamnat...

(VIDEO)Violență în familie. Un bărbat, cetățean străin, și-a bătut concubina

Violență în familie. Un bărbat, cetățean străin, și-a bătut concubina Un bărbat de 28 de ani, cetățean străin, a fost arestat pentru 20 de zile,...

Avarie cibernetică! ASP şi-a oprit activitatea

Avarie cibernetică! ASP şi-a oprit activitatea Agenția Servicii Publice anunță că din cauza unor deficiențe tehnice ale Sistemului Guvernamental de plăți electronice MPAY a fost...

A fotografiat din întâmplare o pasăre extrem de rară, iar după ce a postat imaginea a devenit cunoscut

A fotografiat din întâmplare o pasăre extrem de rară, iar după ce a postat imaginea a devenit cunoscut Un bărbat a fotografiat din întâmplare o...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.