Aproape 1.300 de persoane şi-au pierdut viaţa de la începutul sezonului musonic în Asia de Sud

Publicat:

Aproape 1.300 de persoane şi-au pierdut viaţa anul acesta de la începutul sezonului musonic în Asia de Sud în inundaţii şi alunecări de teren care au forţat şi mutarea în regim de urgenţă a unei mumii egiptene, informează AFP, scrie agerpres.

Sezonul musonului, care durează din iunie până în septembrie, este crucial pentru viaţa şi agricultura subcontinentului indian, dar provoacă în fiecare an pagube importante şi duce la moartea a sute de persoane în această regiune unde locuieşte o cincime din populaţia lumii.


Citește și : Noi proteste violente la Portland după săptămâni de manifestaţii în general paşnice

Pe teritoriul Indiei, ploile diluviene au provocat moartea a 847 de persoane în acest an, potrivit Ministerului de Interne. În ţara vecină Bangladesh, bilanţul deceselor a ajuns în prezent la 226.

În Nepal, autorităţile au înregistrat 218 morţi şi 69 de persoane sunt încă date dispărute în urma alunecărilor de teren.

Capitala Indiei, New Delhi, era afectată miercuri de ploi torenţiale, trecătorii şi vehiculele fiind nevoite să circule în unele locuri prin apa care ajungea până la genunchi.

În oraşul Jaipur, situat la 200 de kilometri sud de Delhi, custozii muzeului Albert Hall au fost nevoiţi vineri să spargă vitrina care proteja o mumie egipteană de acum 2.300 de ani pentru a o salva de apele care inundau încăperea.

”Angajaţii au spart vitrina şi au scos mumia”, a povestit miercuri pentru AFP Rakesh Cholak, un înalt responsabil din cadrul muzeului. ”Sarcofagul s-a udat puţin, dar l-am pus la uscat”.

În Bangladesh, apele musonului au acoperit până la 40% din teritoriu. ”În ceea ce priveşte durata, inundaţiile se situează pe locul al doilea ca gravitate din istoria ţării”, a precizat Arifuzzaman Bhuyan, directorul centrului pentru prognoză şi alertă în caz de inundaţii.

Peste şase milioane de rezidenţi ai Bangladeshului şi-au văzut casele luate de ape, iar zeci de mii de săteni se află în continuare în adăposturile instalate de autorităţi. Alţii dorm în colibe construite în zone mai înalte.

Citește și : Uraganul Genevieve se apropie de sudul Peninsulei Baja California

În satul inundat Rupangar, la marginea capitalei Dacca, Shahanara Begum trăieşte pe drumuri împreună cu familia sa de mai bine de o lună.

”Se pare că ghinionul ne urmăreşte. Oriunde mergem, inundaţiile ne urmăresc”, a mărturisit pentru AFP femeia de 50 de ani.

”Nu suntem în siguranţă dacă trăim pe drumuri, dar nu avem de ales”, a povestit Maya Saha, o altă femeie fără adăpost în vârstă de 70 de ani. ”Cea mai mare parte din stocurile noastre de alimente şi haine sunt deja inutilizabile”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii Până la 600 de...

O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova

  O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova O cetățeană a Republicii Ecuador a primit refuz de intrare în Republica Moldova...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.