Aproape 100.000 de africani au fost răpuşi de coronavirus

Publicat:

Totalul deceselor provocate de COVID-19 în Africa se apropie de 100.000, mult mai mic decât pentru alte continente, consemnează joi agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Bilanţul de 99.800 de morţi este însă în creştere rapidă, în special în partea meridională a continentului, unde Republica Africa de Sud, motorul economic al regiunii, se confruntă cu al doilea val al epidemiei, produs de o tulpină mult mai contagioasă de virus.


Citeşte şi: Merkel cere o soluţie diplomatică în dosarul iranian

Calculele Reuters arată că în Europa au murit după contaminarea cu coronavirus aproape 900.000 de oameni, iar în America de Nord peste o jumătate de milion.

“Numărul (de infecţii – n. red.) mai ridicat a dus la multe cazuri grave, iar unele ţări fac faţă cu greu”, a declarat Richard Mihigo, coordonator al programului de vaccinare al biroului pentru Africa din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). “Am văzut cum unele ţări au ajuns la limită din punct de vedere al rezervelor de oxigen, ceea ce a avut un impact foarte negativ asupra tratamentului cazurilor grave”, a adăugat el.

Mihigo a arătat că numărul de morţi creşte tot mai rapid în ţări din vecinătatea Africii de Sud, cum ar fi Zimbabwe, Mozambic şi Malawi, ceea ce sugerează că varianta sud-africană de virus cunoscută ca 501Y.V2 s-a răspândit în sudul continentului; deocamdată, însă, nu au fost efectuate suficiente analize de determinare a secvenţei genetice pentru a confirma ipoteza.

Organizaţia umanitară Medici Fără Frontiere a cerut luna aceasta distribuirea rapidă a vaccinurilor împotriva COVID-19 în sudul Africii, pentru a contracara răspândirea noii tulpini de coronavirus. Majoritatea statelor africane sunt mult în urma celor mai bogate, din Occident, în privinţa programelor de vaccinare în masă.

Datele Reuters arată că rata deceselor în Africa este în prezent de 2,6%, peste media mondială de 2,3% şi ceva mai mare decât cea de 2,4% după primul val al pandemiei, care era atunci mai mică decât pe alte continente.

Experţii avertizează însă că nu trebuie trase prea multe concluzii din date, deoarece bilanţul real ar putea fi mult mai ridicat – sau mult mai scăzut. De exemplu, numărul de decese peste cel normal statistic în Africa de Sud a ajuns în timpul epidemiei la 137.000, de aproape trei ori cât bilanţul oficial pentru COVID-19.

În alte cazuri, numărul redus de teste ar putea amplifica rata de mortalitate a cazurilor, arată profesoara Francisca Mutapi, expertă în boli infecţioase la Universitatea din Edinburgh. “Dacă decesele înregistrate ca fiind cauzate de COVID-19 nu sunt neapărat legate de un test pozitiv (…) aşa cum este cazul în Africa de Sud, atunci rata poate să se mărească”, a explicat ea.

Citeşte şi: Joe Biden l-a sunat pe Bibi Netanyahu

Chiar şi cu aceste precizări, ţările africane par să se confrunte cu dificultăţi mai mari decât anul trecut în lupta cu coronavirusul.

“Numărăm toate decesele de pe continent? Nu (…) dar cei mai mulţi oameni de pe continent ştiu pe cineva care a murit de COVID în timpul acestui val, al doilea”, a declarat săptămâna trecută presei John Nkengasong, directorul Centrului African de Control al Bolilor. “Spitalele sunt suprasolicitate din cauza sistemelor sanitare fragile”, a arătat el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Tehnologiile de încălzire şi gătit cu combustie internă provoacă la fel de multe decese ca şi accidentele rutiere (raport)

Tehnologiile de încălzire şi gătit cu combustie internă provoacă la fel de multe decese ca şi accidentele rutiere (raport) Încălzirea şi gătitul pe bază de...

Peste 10,7 milioane de decalitri de vinuri, exportate anul trecut! Cine este principalul cumpărător de licori moldovenești

Peste 10,7 milioane de decalitri de vinuri, exportate anul trecut! Cine este principalul cumpărător de licori moldovenești În anul 2023, Moldova a exportat în total...

Șeful ONU cere încetarea ‘vărsării de sânge’ în Fâşia Gaza şi Liban

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut sâmbătă încetarea "violenţelor şocante" şi a "vărsării de sânge" în Fâşia Gaza şi Liban, cu două...

Numărul de profesori a scăzut cu 3.000 în ultimii trei ani

Numărul de profesori a scăzut cu 3.000 în ultimii trei ani Numărul cadrelor didactice care activează în sistemul de învățământ a scăzut în ultimii trei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.