Aproape 40 de lucrători umanitari au fost ucişi în Myanmar după lovitura de stat din 2021 (ONU)

Publicat:

Aproape 40 de lucrători umanitari au fost ucişi în Myanmar după lovitura de stat din 2021 şi peste 200 au fost arestaţi, a declarat joi Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk, denunţând aceste “atacuri directe”, informează AFP, potrivit agerpres

În noul raport pe care Volker Türk l-a prezentat în faţa Consiliului pentru Drepturile Omului, la Geneva, înaltul responsabil ONU s-a concentrat pe “refuzul sistematic al armatei” de a acorda ajutor umanitar vital civililor.


Citește și : Centrala nucleară din Zaporojie, subiect de îngrijorare. Există un risc nuclear real sau sunt doar provocări?

Militarii aflaţi la putere în Myanmar “au pus în funcţiune o serie de obstacole juridice, financiare şi birocratice, pentru a se asigura că persoanele în nevoie nu primesc ajutor şi nu pot să acceadă la el. Această obstrucţionare a ajutorului vital este deliberată şi ţintită”, a afirmat Volker Türk, subliniind că “pături largi ale populaţiei” din Myanmar erau astfel private de libertăţile şi drepturile lor fundamentale.

Or, un sfert din populaţia Myanmarului are nevoie de un ajutor urgent, în materie de locuinţă, hrană, apă şi loc de muncă, a subliniat Volker Türk.

Înaltul Comisar al ONU a denunţat “atacurile directe împotriva personalului umanitar”.

“Organizaţiile locale, care furnizează marea majoritate a ajutorului umanitar, sunt cele care se confruntă cu cele mai mari riscuri în exercitarea funcţiilor lor. După lovitura de stat, până la 40 de lucrători umanitari au fost ucişi şi peste 200 au fost arestaţi”, a afirmat el.

Volker Türk a subliniat că “necesitatea unui acces umanitar neîngrădit întregului Myanmar nu a fost nicicând atât de urgentă”. Potrivit ONU, în această ţară 15,2 milioane de persoane au nevoie de un ajutor alimentar şi nutriţional de urgenţă.

El a denunţat decizia juntei militare de a restrânge accesul organizaţiilor umanitare la victimele ciclonului Mocha care a lovit în luna mai Myanmarul, făcând ravagii în statul Rakhine.

În acest stat locuiesc sute de mii de etnici rohingya, o minoritate musulmană persecutată, dintre care mulţi trăiesc în tabere ce găzduiesc persoane refugiate în urma deceniilor de conflict interetnic.

“Ei au suspendat toate autorizaţiile de călătorie în statul Rakhine, autorizând în final reluarea distribuirii de ajutor dacă acesta nu este legat de ciclon. Este însă important de notat că toate distribuirile de ajutor umanitar legate de ciclonul Mocha rămân îngheţate, exceptând cazul în care acestea sunt transportate de militari”, a explicat Volker Türk.

Citește și : Biden spune că democraţia nu este niciodată garantată

 

Myanmarul este cufundat într-un haos denunţat de nenumărate ori de ONU şi de organizaţiile de apărare a drepturilor omului, în urma loviturii de stat din februarie 2021 împotriva lui Aung San Suu Kyi, care a pus capăt unei democraţii ce a durat zece ani.

“Surse credibile arată că până ieri (5 iulie), 3.747 de persoane au murit din cauza militarilor după ce aceştia au luat puterea, şi 23.747 au fost arestate”, a mai spus Volker Türk.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Oscar: Franţa îşi modifică procedura de selecţie la categoria ‘cel mai bun lungmetraj internaţional’

Oscar: Franţa îşi modifică procedura de selecţie la categoria 'cel mai bun lungmetraj internaţional' Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) din Franţa a decis să modifice...

Epic Games spune că Apple blochează lansarea magazinului său de jocuri video în Europa

Epic Games spune că Apple blochează lansarea magazinului său de jocuri video în Europa Epic Games, producătorul jocului video ”Fortnite”, a declarat vineri că Apple...

Directorul financiar de la LVMH îndeamnă Europa să rămână unită în contextul disputelor comerciale

Directorul financiar de la LVMH îndeamnă Europa să rămână unită în contextul disputelor comerciale Ancheta demarată de China asupra coniacului european este o reacţie la...

VIDEO – Justin Bieber, spectacol incendiar la nunta miliardarilor în India

VIDEO - Justin Bieber, spectacol incendiar la nunta miliardarilor în India Justin Bieber a oferit un spectacol incendiar la nunta anului, care are loc în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.