Aproape 400 de Căşti albe, blocate în sudul Siriei

Publicat:

Aproape 400 de Căşti albe sunt încă blocate în sudul Siriei a două zi după demararea evacuărilor orchestrate de Israel, a declarat luni pentru AFP unul dintre salvatori, care se declară îngrijorat în privinţa sorţii pe care regimul le-ar putea-o rezerva acestora, conform agerpres.

“Facem apel la părţile implicate să ne ajute să ieşim” din sudul Siriei, a declarat pentru AFP Cesar, de 23 de ani, voluntar în echipa de presă a Căştilor albe în oraşul Deraa.


Citește și : Primarul din Toronto, după atacul armat: „Mult prea mulţi oameni poartă arme” în oraş

Israel a anunţat duminică evacuarea spre Iordania a sute de Căşti albe şi a membrilor familiilor lor, în cadrul unei operaţiuni executate în cel mai mare secret la solicitarea ţărilor occidentale gata să îi primească pe salvatorii deveniţi celebri la nivel mondial pentru operaţiunile lor în zonele rebele.

În total, 422 de persoane evacuate în noaptea de sâmbătă spre duminică au ajuns în Iordania, potrivit Amman.

La final, Căştile albe urmează să fie primite în Marea Britanie, Germania, Canada sau chiar în Franţa, care a dat asigurări luni “că-şi va face partea” în primirea acestor oameni a cărora muncă a fost avută în vedere chiar pentru un premiu Nobel pentru pace în 2016.

Potrivit lui Cesar, aproape 400 de voluntari din cadrul Căştilor albe sunt încă blocaţi în provinciile sudice Deraa şi Quneitra.

În aceste sectoare apropiate de partea platoului Golan ocupat de Israel, regimul de la Damasc a recucerit acum aproape toate teritoriile rebele, la finalul unor ofensive sângeroase şi a unor acorduri de capitulare.

Cesar a explicat AFP că a aflat “din întâmplare”, în urmă cu câteva zile, despre existenţa unui plan de evacuare a Căştilor albe, dar spune că atunci când a încercat să se înscrie, responsabilii implicaţi i-au spus că nu mai este loc.

“O reuniune privind soarta noastră a avut loc azi (luni). Am fost informaţi că eforturile au eşuat”, a mai spus el.

“Ieşirea prin Israel nu a făcut decât să înrăutăţească situaţia. Există acum temeri privind reacţia regimului şi a Rusiei”, aliată a puterii siriene.

Citește și : Trump cere din nou încheierea anchetei procurorului Mueller privind o posibilă înţelegere între echipa sa de campanie şi Rusia

Regimul lui Bashar al-Assad, care acuză frecvent Căştile albe că au legături cu grupurile jihadiste, a calificat luni evacuările Israelului drept o “operaţiune criminală”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?   În loc să încercăm să ne schimbăm groaznicul sistem alimentar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.