Aproape un sfert din populaţia Sudanului de Sud, afectată de inundaţii în ultimii patru ani (ONU)

Publicat:

Peste 2,6 milioane de persoane din Sudanul de Sud, adică aproape un sfert din populaţie, au fost afectate de inundaţiile care au lovit ţara în ultimii patru ani, susţine un raport comun al ONU şi al unei comisii guvernamentale publicat marţi, informează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit acestui document realizat între octombrie şi noiembrie 2022, “inundaţiile au avut un impact catastrofal” asupra tuturor celor zece state care alcătuiesc această ţară federală, care figurează printre cele mai sărace din lume.


Citește și : Putin a vizitat cartierul general militar din regiunea ucraineană Herson

Cea mai tânără naţiune de pe mapamond, independentă din 2011 de Sudan, se confruntă din 2017 cu inundaţii regulate provocate de ploi torenţiale care au ucis cel puţin 172 de persoane, se arată în raport.

“Drumuri şi poduri au fost luate de ape, unităţi sanitare au fost abandonate sau distruse, culturi şi păşuni au ajuns sub ape, familii au fost devastate şi părinţi au fost separaţi de copiii lor”, a subliniat preşedintele Comisiei de ajutorare şi reabilitare (SSRRC), Manase Lomole Waya.

După obţinerea independenţei, Sudanul de Sud a intrat rapid într-un război civil între susţinătorii a doi duşmani declaraţi, Riek Machar şi Salva Kiir, care s-a soldat cu circa 400.000 de morţi şi cu milioane de persoane strămutate între 2013 şi 2018.

Un acord de pace semnat în 2018 prevede împărţirea puterii în cadrul unui guvern de uniune naţională, cu Kiir pe post preşedinte şi Machar, de vicepreşedinte.

Până în iulie, peste 7,7 milioane de persoane – dintr-o populaţie estimată la 12 milioane de locuitori – riscă să se confrunte cu o situaţie de insecuritate alimentară acută, au avertizat trei agenţii ale ONU (FAO, Unicef, PAM) în noiembrie 2022, un nivel care nu a fost atins nici măcar în timpul războiului civil.

Citește și :  Rishi Sunak, anchetat pentru un posibil conflict de interese

Ţara se află pe locul 191 şi ultimul în clasamentul indicelui de dezvoltare umană (IDH) al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Sudanul de Sud are una dintre cele mai scăzute rate de alfabetizare din lume (35% în 2018, potrivit Băncii Mondiale).

ONU şi comunitatea internaţională acuză în mod regulat conducerea Sudanului de Sud de menţinerea unui status quo, de alimentarea violenţei, de reprimarea libertăţilor politice şi de deturnarea fondurilor publice.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Șoferul Evgheniei Guțul a rămas fără permis de conducere (Surse NM)

Șoferul Evgheniei Guțul a rămas fără permis de conducere (Surse NM) Potrivit surselor NewsMaker, șoferul bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul a rămas fără permis. Poliția din...

Jocurile Olimpice de la Paris: Lotul Olimpic al R.Moldova va avea în componența sa cinci reprezentanți ai atletismului

Jocurile Olimpice de la Paris: Lotul Olimpic al R.Moldova va avea în componența sa cinci reprezentanți ai atletismului În seara zilei de 2 iulie, Federația...

Stamate: Membrii CSM au atras prea multă atenție la postările de pe rețelele ale magistratei Sanduța

Stamate: Membrii CSM au atras prea multă atenție la postările de pe rețelele ale magistratei Sanduța Deputata Olesea Stamate susține că membrii Consiliului Superior al...

Avertisment: România trebuie să se pregătească de o pană de curent uriașă

Avertisment: România trebuie să se pregătească de o pană de curent uriașă Vremea extremă din ultima perioadă a readus în discuție pericolul unei pene majore...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.