Arabia Saudă respinge ancheta ONU privind responsabilitatea prinţului Mohammed bin Salman în cazul Khashoggi

Publicat:

Arabia Saudită a respins miercuri apelul unui raportor special al ONU cu privire la execuţiile extrajudiciare ca prinţul moştenitor Mohammed bin Salman să fie investigat în legătură cu uciderea jurnalistului disident Jamal Khashoggi şi a spus că modul în care justiţia din regat se ocupă de acest caz “nu este o chestiune de târguială”, relatează DPA, potrivit agerpres.

Secretarul de stat saudit pentru afaceri externe, Adel al-Jubeir, a spus că raportul redactat de Agnes Callamard, raportor special al ONU cu privire la execuţiile extrajudiciare, include “contradicţii flagrante” şi acuzaţii fără fundament.


Citește și : Ucraina îi cere Rusiei ‘să-şi recunoască responsabilitatea’ pentru prăbuşirea cursei aviatice MH17

“Respingem ferm orice încercare de atacare a conducerii regatului sau de a deturna cazul de pe drumul justiţiei din regat”, a scris al-Jubeir într-o serie de postări pe Twitter.

Există probe suficiente şi credibile pentru deschiderea unei anchete internaţionale suplimentare asupra prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman şi a altor oficiali saudiţi în legătură cu cazul Khashoggi, a indicat miercuri Agnes Callamard, raportor special al ONU cu privire la execuţiile extrajudiciare, care i-a cerut secretarului general al ONU, Antonio Guterres, să constituie o astfel de investigaţie.

Căutarea justiţiei în acest caz nu este în primul rând despre ‘a găsi un pistol fumegând şi o persoană care îl ţine în mână’, a scris raportorul special în concluziile privind moartea lui Jamal Khashoggi.

În schimb, trebuie căutaţi cei care ‘au abuzat sau nu şi-au îndeplinit responsabilităţile poziţiilor lor de autoritate’ în contextul ordonării asasinatului.

Citește și : Berlinul atrage atenţia asupra unui ‘risc de război’ în Golf

Callamard a mai spus că ţările ar trebui să ceară jurisdicţie universală în acest caz, ceea ce ar însemna că suspecţii ar putea fi inculpaţi şi judecaţi în alte state decât Turcia sau Arabia Saudită.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.