Arabia Saudită a decis să se asocieze în calitate de stat ‘partener de dialog’ Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai

Publicat:

Arabia Saudită a decis să se asocieze în calitate de stat ‘partener de dialog’ Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OSC), condusă de China şi Rusia, a relatat miercuri agenţia oficială de presă saudită SPA, preluată de AFP, potrivit agerpres.  

Creată în 2001 pentru a favoriza cooperarea politică, economică şi de securitate şi pentru a rivaliza cu instituţiile occidentale, OSC cuprinde opt state: China, India, Pakistan, Rusia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan.


Citește și : Anunţul privind desfăşurarea de arme nucleare în Belarus este PERICULOS

Potrivit SPA, guvernul saudit a aprobat această decizie cu ocazia unei reuniuni prezidate de regele Salman. Ea conferă Riadului ‘statutul de partener de dialog în cadrul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, a adăugat aceeaşi sursă.

Printre celelalte ţări cu statut de observator sau de partener la dialog al OCS figurează Egiptul, Iranul şi Qatarul.

Decizia Arabiei Saudite de a se asocia la OCS survine la mai puţin de trei săptămâni după anunţarea unui acord de reconciliere istorică cu Iranul, încheiat sub egida Chinei şi vizând restabilirea totală a relaţiilor diplomatice, rupte în urmă cu şapte ani.

Puteri rivale în Orientul Mijlociu, Iranul – cu majoritate şiită – şi Arabia Saudită – majoritar sunnită – s-au implicat într-o serie de conflicte prin procură în regiune, mai ales în Yemen.

Rolul preşedintelui chinez Xi Jinping în apropierea dintre Iran şi Arabia Saudită a provocat unele nemulţumiri, având în vedere parteneriatul tradiţional strâns între Arabia Saudită şi SUA, chiar dacă această relaţie a fost pusă recent la grea încercare de diferende legate de drepturile omului şi producţia de petrol.

Într-o discuţie telefonică avută marţi cu Mohammed bin Salman, prinţul moştenitor saudit şi conducătorul de facto al regatului, preşedintele Xi a salutat ceea ce el a numit aplanarea tensiunilor în Orientul Mijlociu.

Citește și : Suedia şi Finlanda vor deveni ‘ţinte legitime’ pentru Moscova

În prima sa reacţie pe acest subiect făcută publică după încheierea acordului între Riad şi Teheran, Xi a declarat că dialogul promovat de China ‘va juca un rol major în întărirea unităţii şi cooperării regionale’.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

Moscova, New Delhi şi Beijingul, o lume multipolară cu contururi foarte vagi

Moscova, New Delhi şi Beijingul, o lume multipolară cu contururi foarte vagi Preşedintele rus Vladimir Putin, omologul său chinez Xi Jinping şi premierul indian Narendra...

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.