Arabia Saudită : Arestările de săptămâna trecută ar putea face parte din lupta pentru putere (HRW)

Publicat:

Arestările de săptămâna trecută în Arabia Saudită a zeci de personalităţi acuzate de corupţie ar putea, în realitate, face parte din lupta pentru putere în această ţară, a estimat miercuri Human Rights Watch (HRW), informează agerpres .

Autorităţile saudite au arestat sâmbătă miniştri, oameni de afaceri şi prinţi, printre care miliardarul Al-Walid ben Talal şi fostul şef al Gărzii Naţionale, prinţul Metab ben Abdullah.


Aceste arestări au fost făcute la ordinul unei comisii nou-înfiinţate, sub conducerea puternicului prinţ moştenitor, Mohammed ben Salmane, care caută să-şi consolideze puterea.

Citiți și : Preşedintele chinez a spus ce aşteptări are de la vizita lui Donald Trump

‘Înfiinţarea unui nou organism de luptă împotriva corupţiei şi arestările în masă, în mijlocul nopţii, nasc îngrijorări’, a declarat Sarah Leah Whitson, directoarea pentru Orientul Mijlociu a HRW.

Ea şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că aceste persoane au fost plasate în arest fără ca autorităţile să specifice motivele arestării lor.

‘În timp ce mass-media saudite prezintă aceste măsuri ca pe o campanie împotriva corupţiei, arestările în masă sugerează că ele ţin mai mult de lupta pentru putere’, a adăugat ea.

ONG-ul le-a cerut autorităţilor saudite să precizeze motivele acestor arestări, să furnizeze dovezi împotriva fiecărei persoane şi să vegheze ca acestea să beneficieze de drepturile lor legale.

Riadul a susţinut că arestările sunt legale, afirmând că suspecţii au făcut obiectul unor anchete aprofundate şi că ei vor fi judecaţi.

HRW a apreciat drept pozitiv faptul că autorităţile saudite vor să lupte împotriva corupţiei, dar a subliniat că ‘cel mai bun mijloc de a o face este să desfăşoare anchete judiciare (…) şi nu să întreprindă arestări în masă şi senzaţionale, (plasându-i pe deţinuţi) într-un hotel de lux’.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.