Arabia Saudită avertizează asupra riscului unei scăderi a producţiei sale de petrol din cauza atacurilor rebelilor houthi

Publicat:

Arabia Saudită, primul exportator de ţiţei din lume, a avertizat luni asupra riscului unei scăderi a producţiei sale de petrol, din cauza atacurilor rebelilor houthi din Yemenul vecin împotriva instalaţiilor sale petroliere, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Acest avertisment intervine a doua zi după mai multe atacuri cu drone şi rachete revendicate de rebelii houthi, care au vizat o rafinărie a gigantului petrolier saudit Aramco.


Citește și : Israelul încearcă să aducă pacea în Ucraina: ‘Mai e un drum lung de parcurs’

Mai mult, preţurile petrolului au crescut puternic după invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie şi aprovizionările mondiale au fost perturbate, Rusia fiind lovită de sancţiuni occidentale.

“Arabia Saudită nu îşi va asuma responsabilitatea pentru orice penurie de aprovizionare cu petrol pe pieţele mondiale”, a anunţat MAE saudit, referindu-se la atacurile asupra instalaţiilor sale petroliere.

Atacurile houthi, insurgenţi din Yemen susţinuţi de Iran, “afectează producţia regatului şi capacitatea sa de a-şi îndeplini angajamentele, ameninţând cu claritate stabilitatea aprovizionărilor pe pieţele internaţionale”, a insistat ministerul într-un comunicat.

Duminică, unul dintre atacuri a constrâns Aramco “să-şi reducă temporar” producţia şi să se folosească de stocuri pentru a compensa.

Riadul conduce din 2015 o coaliţie militară care sprijină forţele guvernamentale yemenite în faţa rebelilor houthi.

Ministerul Afacerilor Externe de la Riad a acuzat din nou Iranul că “continuă să furnizeze drone şi rachete” rebelilor houthi, făcând apel la comunitatea internaţională “să-şi asume responsabilităţile” care îi revin.

Atacurile houthi reprezintă “o ameninţare directă pentru securitatea aprovizionărilor petroliere într-un context foarte sensibil”, a subliniat diplomaţia saudită.

Citește și : Cum se vede din Israel radiografia conflictului prin interpuşi cu Iranul şi resuscitarea acordului nuclear

Cursul petrolului a crescut din nou luni, preţul barilului depăşind 110 dolari, din cauza incertitudinilor legate de războiul din Ucraina.

Ţările occidentale fac presiuni de la începutul crizei ucrainene asupra Organizaţiei ţărilor exportatoare de petrol (OPEC), condusă de Arabia Saudită, să-şi sporească producţia. Însă monarhia din Golf a rămas surdă la aceste apeluri, fidelă angajamentelor sale faţă de alianţa OPEC +, care include Rusia, al doilea cel mai mare exportator de ţiţei din lume.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.