Arabia Saudită își extinde influența în Irak și riscă să intre în coliziune cu Iranul

Publicat:

Regele Salman al Arabiei Saudite şi premierul irakian Haider al-Abadi au inaugurat solemn în cadrul unei reuniuni duminică, la Riad, noua “comisie de coordonare” irakiano-saudită, simbol al ameliorării relaţiilor dintre cele două ţări, relatează AFP. 

Această reuniune s-a desfăşurat în prezenţa secretarului de stat american Rex Tillerson, venit să-şi aducă sprijinul acestei apropieri, “vitală” – în opinia sa – pentru “securitatea noastră colectivă”.


“SUA susţin o cooperare întărită între Arabia Saudită şi Irak”, a insistat el, invitând cele două ţări “să continue să-şi extindă această relaţie vitală pentru stabilitatea regiunii”.

Regele Salman a salutat instituirea acestei noi structuri, amintind că regiunea “se confruntă cu importante provocări, sub forma extremismului, terorismului şi a tentativelor de destabilizare a ţărilor noastre”.

Această comisie reprezintă “un important progres pentru întărirea relaţiilor noastre bilaterale” în favoarea “păcii şi a stabilităţii”, a spus la rândul său şeful guvernului irakian. Potrivit lui, Riadul şi Bagdadul trebuie să se concentreze de acum înainte asupra “dezvoltării şi cooperării economice” pentru a întoarce pagina “războiului”.

Ameliorarea relaţiilor între Arabia Saudită şi Irak este încurajată de SUA, care văd în aceasta un mijloc bun de a contracara ambiţiile regionale ale Iranului şiit, notează AFP.

În faţa inamicului său iranian, Arabia Saudită s-a străduit să se apropie de Irak, după ce a întreţinut mult timp relaţii dificile cu guvernele dominate de şiiţi apropiate de Teheran care s-au succedat la Bagdad după 2003.

Vizita lui Rex Tillerson în Golf intervine la mai puţin de zece zile după prezentarea de către Donald Trump a strategiei sale faţă de Teheran.

Repunând parţial în discuţie acordul nuclear iranian, totuşi agreat de aliaţii săi europeni, preşedintele american a explicat că vrea să combată activităţile “nefaste” ale Iranului pe lângă regimul Bashar al-Assad în Siria, unde Washingtonul prezice o eră de tranziţie cu “sfârşit” anunţat al “califatului Statului Islamic”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.