Arabia Saudită: Un frate al prinţului miliardar Al-Walid bin Talal a fost eliberat după aproape un an de detenţie

Publicat:

Autorităţile saudite l-au eliberat pe un frate al prinţului miliardar Al-Walid bin Talal după aproape un an de detenţie, au anunţat sâmbătă membri ai familiei sale, pe fondul presiunii internaţionale asupra Riadului după uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Prinţul Al-Walid bin Talal a fost el însuşi încarcerat în noiembrie 2017 în cadrul unei vaste campanii “anticorupţie”, fiind eliberat trei luni mai târziu.


Citește și : Donald Trump către alegătorii americani: Votaţi cu republicanii sau Statele Unite vor fi invadate

Eliberarea fratelui său, prinţul Khaled bin Talal, a cărui arestare nu a fost niciodată comunicată de Riad, a fost anunţată de cel puţin trei dintre apropiaţii săi pe Twitter, care au postat fotografii cu bărbatul care îşi săruta fiul.

“Mulţumesc Doamne, este în siguranţă”, a postat nepoata sa Rim bint Al-Walid într-un tweet, postând fotografii cu el şi cu membrii familiei lui.

Guvernul de la Riad nu a comentat sâmbătă referitor la această eliberare.

Wall Street Journal a relatat că prinţul a fost deţinut timp de 11 luni pentru că a criticat epurarea din noiembrie 2017, în timpul căreia a fost arestat fratele său şi alte câteva zeci de prinţi şi înalţi responsabili, care au fost ţinuţi în detenţie la hotelul Ritz-Carlton din Riad.

Ca şi în cazul prinţului Al-Walid Ben Talal, autorităţile au încheiat apoi “aranjamente” financiare cu majoritatea celorlalţi deţinuţi în schimbul eliberării lor.

Acestea au vorbit apoi despre o campanie anticorupţie, dar pentru criticii prinţului moştenitor Mohammed bin Salman a fost mai degrabă vorba despre o tentativă a sa de a-şi exclude potenţialii rivali şi de a-şi consolida puterea.

Această eliberare intervine în contextul în care regatul se confruntă cu o intensă presiune internaţională după uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, asasinat în consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul pe 2 octombrie.

Citește și : O a doua caravană cu migranți se îndreaptă spre SUA

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat vineri “cele mai înalte niveluri ale guvernului saudit” că au comandat uciderea jurnalistului, al cărui trup dezmembrat ar fi fost apoi dizolvat în acid.

Guvernul pare acum că vrea să-şi atragă sprijinul, pe plan intern, al familiei regale pentru a aplana criza, comentează AFP.

În acest context, Riadul i-ar putea elibera pe alţi saudiţi notorii încă în detenţie, precum fostul guvernator al Riadului, prinţul Turki bin Abdallah, sau miliardarul Mohammed al-Amoudi, potrivit Wall Street Journal.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.