Arcul de Triumf din Paris va fi împachetat asemeni unui cadou, operă de artă postumă a artistului Christo

Publicat:

Mai multe sute de metri pătraţi de material reciclabil din polipropilenă, prevăzute să fluture în aer, au fost desfăşurate duminică lângă Arcul de Triumf, o operaţiune intrată în linie dreaptă pentru instalaţia de artă postumă a regretatului artist Christo, relatează AFP, potrivit agerpres

Între 18 septembrie şi 3 octombrie, visul din tinereţe al artistului de origine bulgară Christo (decedat în mai 2020) şi al soţiei sale Jeanne-Claude, va deveni realitate.


Citește și : Pompierii eroi decedaţi în atentatele din 11 septembrie 2001 din SUA, onoraţi la baza militară din Guantanamo

Arcul de Triumf, înalt de 50 de metri, se va transforma integral într-un uriaş pachet-cadou, înfăşurat în 3.000 de metri de frânghie roşie. În 1985, Christo a împachetat în acelaşi fel emblematicul Pont-Neuf, care uneşte cele două maluri ale Senei.

După mai multe săptămâni de pregătiri, o echipă de 95 de escaladori s-au urcat duminică dimineaţă în vârful Arcului de Triumf pentru a desfăşura prima rolă de material. Împachetarea (25.000 m2 de material) va continua ziua şi noaptea pentru a fi gata la 18 septembrie, în ziua inaugurării.

“La 18 septembrie dimineaţa, după ce vom amplasa toate corzile şi vom pune la punct ultimele operaţiuni, grilajele de protecţie a şantierului vor fi înlăturate pentru a permite publicului să vină, să vadă şi atingă, opera de artă”, a declarat Vladimir Yavachev, nepotul artistului însărcinat cu acest proiect.

Împachetarea Arcului de Triumf “va fi un obiect de artă care va prinde viaţă, se va însufleţi în bătaia vântului şi va reflecta lumina. Pliurile se vor mişca, suprafaţa monumentului va deveni senzuală”, a explicat Christo la prezentarea ultimului său proiect, cu doi ani înainte de moartea sa.

În 1962, Christo şi Jeanne-Claude au proiectat această instalaţie, o idee care le-a venit în timp ce priveau monumentul din apartamentul lor din Paris.

Cu un cost de 14 milioane de euro, proiectul este în întregime autofinanţat, fără subvenţii publice, graţie vânzării unor opere originale ale lui Christo, schiţe, suveniruri, machete şi litografii.

Citește și : Stoltenberg asigură că NATO va continua lupta împotriva terorismului global

Sâmbătă, într-un articol publicat de ziarul Le Monde, arhitectul Carlo Ratti, unul dintre prietenii lui Christo, a făcut apel la renunţarea esteticii ambalării monumentelor, foarte costisitoare.

“Propun să se renunţe la împachetarea Arcului de Triumf din motive care ţin de mediu, cât şi intelectuale (…) Ne permitem să irosim 25.000 m2 de material pentru împachetarea unui monument ? Industria modei este responsabilă de 10% din emisiile mondiale de carbon”, a subliniat Carlo Ratti.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.