Arcul Geodezic Struve, singurul monument din Moldova inclus în lista Patrimoniului UNESCO

Publicat:

Republica Moldova are un singur monument inclus în lista Patrimoniului UNESCO. Este vorba despre Arcul Geodezic Struve care este amplasat într-o livadă din satul Rudi al raionului Soroca.

Arcul Geodezic Struve reprezintă o rețea de 265 de puncte, care prezintă cuburi de mărimea doi pe doi metri, transmite  realitatea.md.


Citește și : Guţul ar putea dizolva Adunarea Populară

Punctele respective sunt situate pe teritoriul a 10 țări: Norvegia, Suedia, Finlanda, Rusia, Estonia, Letonia, Lituania, Belarus, Ucraina, Republica Moldova. Acestea au fost create pentru a determina parametrii, forma și dimensiunea Pământului.

Astfel, din Patrimoniul Cultural Imaterial al UNESCO fac parte colindatul bărbătesc, doina, Mărțișorul, tehnicile de creare a bluzelor tradiționale cu altiță și, de asemenea, modalitățile de creare a covoarelor care a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO în 2016.

Bluzele tradiționale pentru femei cu altiță au ajuns în Patrimoniul Național Imaterial UNESCO în 2022.

„Astăzi, interesul pentru crearea acestor bluze este în continuă creștere, practica fiind privită ca un mijloc de relaxare și de afirmare a identității naționale și de menținere a legăturilor vizibile cu trecutul”, scria în decizia Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură.

Colindul bărbătesc a fost plasat în lista patrimoniului Organizației din 2013. Potrivit UNESCO, „această moștenire culturală joacă un rol important în păstrarea identității sociale și asigurarea coeziunii”.

Tototdată, în 2017, UNESCO a declarat parte a Patrimoniului Imaterial al umanității Mărțișorul și tradițiile legate de acesta.

„Practica contribuie la coeziunea socială, schimbul între generații și interacțiunea cu natura, stimulând diversitatea și creativitatea”, informa Organizația.

Citește și : Ministrul Educației: Grădinițele din R. Moldova ar putea trece la autogestiune

Și nu în ultimul rând, UNESCO, în anul 2023, a recunoscut valsul lui Eugen Doga din „Tandra și gingașa mea fiară”, drept a patra capodoperă muzicală a secolului XX.

Filmul și cântecul au fost prezentate pentru prima dată în 1978, pelicula fiind inspirată dintr-o nuvelă de Anton Cehov. Filmul a fost regizat de Emil Loteanu, iar muzica a fost semnată de Eugen Doga.

gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zona centrală a municipiului Cahul a fost renovată, cu sprijinul Uniunii Europene și PNUD Moldova

Zona centrală a municipiului Cahul a fost renovată, cu sprijinul Uniunii Europene și PNUD Moldova Zona adiacentă a Palatului de Cultură „Nicolae Botgros” din municipiul...

Mitropolia Moldovei, subordonată Moscovei, cere autorităţilor de la Chişinău să oprească ‘tortura morală asupra Bisericii’

Mitropolia Moldovei, subordonată Moscovei, cere autorităţilor de la Chişinău să oprească 'tortura morală asupra Bisericii' Tensiunile dintre Mitropolia Moldovei, care este subordinată Patriarhiei Moscovei, şi...

Inelele olimpice vor rămâne pe Turnul Eiffel cel puțin până în 2028

Inelele olimpice vor rămâne pe Turnul Eiffel cel puțin până în 2028 Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a declarat, astăzi, 6 septembrie, că intenționează să păstreze...

Evenimentele Zilei de 7 septembrie în Istorie

Evenimentele Zilei de 7 septembrie în Istorie 7 septembrie este a 250-a zi a calendarului gregorian și a 251-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.