Arestarea unui om-forte al partidului islamist Ennahdha din Tunisia

Publicat:

Vicepreşedintele Ennahdha Noureddine Bhiri, colaborator apropiat al lui Rached Ghannouchi, la conducerea partidului de inspiraţie islamistă şi duşman politic al preşedintelui tunisian Kais Saied, a fost arestat vineri, a aflat AFP din surse concordante, potrivit agerpres

“Agenţi în civil care se aflau în două maşini l-au arestat pe Noureddine Bhiri în momentul în care ieşea împreună cu soţia din locuinţa sa, la El Manar”, un cartier al capitalei Tunis, a declarat pentru AFP avocatul Samir Dilou, deputat demisionar al Ennahdha.


Citește și : Macron se declară ‘optimist’ pentru anul 2022, deşi admite că urmează ‘săptămâni dificile’

Potrivit sursei, Noureddine Bhiri, o figură puternică în rândul acestei mişcări, a fost “arestat brutal şi dus spre o destinaţie necunoscută” de agenţi în civil care au confiscat şi telefonul mobil al soţiei sale, Saida Akremi, avocat de profesie.

Nicio sursă oficială nu a fost disponibilă pentru a oferi detalii despre motivele acestei arestări.

Într-un comunicat difuzat vineri seara, Ministerul tunisian de Interne a anunţat că a ordonat arest la domiciliu împotriva a două persoane, fără a da nume.

Această “măsură preventivă a fost dictată de necesitatea menţinerii securităţii naţionale”, a adăugat ministerul, fără a oferi alte detalii.

Ennahdha a confirmat arestarea lui Noureddine Bhiri, fost ministru al justiţiei, denunţând, într-un comunicat, “o răpire şi un precedent periculos care marchează intrarea ţării în tunelul dictaturii”.

Noureddine “Bhiri a fost răpit şi agresat violent în faţa vecinilor şi a soţiei sale (…), încă nu ştim unde a fost dus”, a declarat presei Zeineb Brahmi, responsabil juridic al Ennahdha.

Aceeaşi sursă a indicat că Parchetul civil şi cel militar au dat asigurări formaţiunii politice că nu au dat instrucţiuni pentru arestarea lui Noureddine Bhiri.

Fără a comenta această arestare, Preşedinţia Tunisiei a anunţat vineri pe pagina sa oficială o graţiere prezidenţială în favoarea a peste 1.300 de deţinuţi cu ocazia Anului Nou.

Ennahdha se află în centrul unui conflict cu preşedintele Kais Saied de la lovitura sa din 25 iulie şi decizia sa de a suspenda Parlamentul pe care acest partid îl controla de peste un deceniu.

Într-un comunicat, Ennahdha a denunţat “lichidarea opozanţilor în afara cadrului legii”.

Citește și : Incendiul care a distrus sute de case în Colorado nu a provocat victime

Mai mulţi politicieni şi opozanţi au denunţat o “lovitură de stat”, avertizând împotriva dorinţei preşedintelui Kais Saied de a-şi regla conturile cu cei la care se referă în discursurile sale prin termenul de “duşmani”, fără a-i cita vreodată pe nume.

La 22 decembrie, fostul preşedinte Moncef Marzouki, un critic înverşunat al lui Kais Saied care locuieşte în Franţa, a fost condamnat în contumacie la patru ani de închisoare deoarece “a adus atingere securităţii statului în străinătate”, după ce, de la Paris, a criticat public puterea tunisiană.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Podoliak: Moscova ‘plăteşte consecinţele’ agresiunii sale prin incursiunea ucraineană în regiunea rusă Kursk

Podoliak: Moscova 'plăteşte consecinţele' agresiunii sale prin incursiunea ucraineană în regiunea rusă Kursk Incursiunea ucraineană - care se află în desfăşurare de mai multe zile...

Orașul Geneva are cel mai mare cost al vieții din lume

Orașul Geneva are cel mai mare cost al vieții din lume Orașul Geneva are cel mai mare cost al vieții din lume. Asta potrivit informațiilor...

Iranul a executat prin spânzurătoare douăzeci şi nouă de bărbaţi, într-o singură zi

Iranul a executat prin spânzurătoare douăzeci şi nouă de bărbaţi, într-o singură zi Iranul a executat prin spânzurătoare - într-o singură zi, miercuri - 29...

VIDEO – Primele imagini cu presupusele abuzuri sexuale comise de armata israeliană în închisori împotriva unui presupus combatant Hamas

VIDEO - Primele imagini cu presupusele abuzuri sexuale comise de armata israeliană în închisori împotriva unui presupus combatant Hamas Imagini cu soldați ai armatei israeliene...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.