Arestat la Singapore, un spion vietnamez cere protecţia Germaniei

Publicat:

Avocatul german al unui agent de informaţii vietnamez, arestat săptămâna trecută la Singapore după ce fugise din ţara sa, a cerut autorităţilor germane să-l ia sub protecţia lor pe clientul său, informează AFP, potrivit agerpres.

Phan Van Vu, în vârstă de 42 de ani, fusese arestat joia trecută de autorităţile singaporeze în timp ce încerca să treacă în Malaezia. Vu este căutat de Hanoi pentru că ar fi “dezvăluit în mod deliberat secrete de stat”, a indicat poliţia vietnameză, fără a face alte precizări.


Citeşte şi: 48 de oameni au murit după ce autocarul lor a căzut în mare de la 100 de metri – FOTO

Într-o scrisoare adresată Ambasadei Germaniei la Singapore, avocatul său german şi-a exprimat convingerea că clientului său trebuie să i se acorde aprobarea de a locui în Germania “din motive de drept internaţional, din raţiuni de urgenţă umanitară” şi din cauze politice care ar putea interesa Germania.

El riscă pedeapsa cu moartea dacă va fi retrimis în ţara sa, adaugă avocatul.

Potrivit lui Remy Choo, alt avocat al său din Singapore, Vu – “promotor imobiliar” – era şi “ofiţer superior în serviciile de informaţii vietnameze”.

Potrivit lui, Phan Van Anh Vu ar putea ajuta la elucidarea răpirii – amintind de vremurile Războiului rece – lui Trin Xuan Thanh, la 23 iulie în Berlin, când acest fost conducător al unei filiale a unei întreprinderi petroliere publice în Vietnam, acuzat de Hanoi că ar fi deturnat 120 de milioane de euro, fusese răpit dintr-un parc.

Trin Xuan Thanh apăruse după câteva zile, apatic, la televiziunea vietnameză pentru a întări teza autorităţilor despre revenirea sa în ţară de bună voie.

În urma acestei răpiri, Berlinul – foarte nemulţumit – expulzase doi diplomaţi de la Ambasada Vietnamului, protestând astfel împotriva a ceea ce considera drept o răpire comisă pe teritoriul german.

Serviciile de informaţii vietnameze negaseră, la rândul lor, orice implicare.

Citeşte şi: Cu orgoliul rănit, Trump se laudă în faţa lui Kim Jong-Un: ‘Butonul meu nuclear este mai mare şi mai mare puternic’

Dar în scrisoarea adresată Ambasadei germane la Singapore, avocatul lui Phan Van Anh Vu afirmă că clientul său este “locotenent-colonel în poliţia secretă vietnameză” şi este “responsabil de răpirea lui Trin Xuan Tanh”.

Vu ar putea “furniza autorităţilor germane informaţii importante despre această răpire şi despre alte cazuri”, scrie avocatul care îl apără, de asemenea, şi pe Trin Xuan Thanh.

Acesta din urmă, un funcţionar public care condusese până în 2013 importantul grup petrolier de stat PetroVietnam Construction (PVC), va fi judecat în 8 ianuarie, alături de fostul şef al PetroVietnam şi de un ex-membru al Biroului Politic al P.C. Vietnamez.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia Platforma de social media X, deținută de Elon Musk, a...

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată ‘deplorabilă’ de republicani

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată 'deplorabilă' de republicani O marionetă de 13 metri înălţime cu chipul unui Donald Trump complet dezbrăcat a fost...

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro Un cetățean...

5 to go investește peste 1 milion de euro pentru a putea deschide 50 de cafenele în Republica Moldova

5 to go investește peste 1 milion de euro pentru a putea deschide 50 de cafenele în Republica Moldova Radu Savopol, cofondatorul rețelei de cafenele...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.