Arestul preventiv al avocaţilor lui Navalnîi, prelungit până pe 3 august

Publicat:

Arestul preventiv al avocaţilor lui Navalnîi, prelungit până pe 3 august

Un tribunal din Moscova a prelungit marţi până pe 3 august arestul preventiv pentru trei avocaţi ai opozantului rus Aleksei Navalnîi, decedat la închisoare în februarie, informează AFP, care citează RIA Novosti.

Acuzaţi de “extremism”, infracţiune pasibilă de pedepse aspre cu închisoarea, Aleksei Lipster, Igor Sergunin şi Vadim Kobzev au fost arestaţi în octombrie anul trecut, apoi plasaţi pe lista “extremiştilor”. De atunci, arestul lor preventiv a fost prelungit de mai multe ori, potrivit stiripesurse.ro.


Citeşte şi : Parlicov: Gazul rusesc ar putea ajunge în R.Moldova prin Turcia și prin gazoductul transbalcanic în regim revers

Marţi, tribunalul Basmanîi “a aprobat cererea anchetatorilor” de a prelungi arestul preventiv a trei bărbaţi “până pe 3 august”, a anunţat un purtător de cuvânt al tribunalului, citat de RIA Novosti.

Avocaţii, care riscă până la şase ani de închisoare, sunt acuzaţi că i-au transmis lui Aleksei Navalnîi, care fusese întemniţat în Rusia din ianuarie 2021 până la moartea lui pe 16 februarie, informaţii ce îi permiteau să “planifice, pregătească (…) şi comită infracţiuni extremiste” din celula sa, potrivit anchetatorilor.

“Suntem acuzaţi că i-am transmis informaţii lui Navalnîi. Navalnîi nu mai are nevoie de ele, el este mort”, a declarat în timpul audierii unul dintre avocaţi, Vadim Kobzev, citat de media independente.

Arestat la Moscova în ianuarie 2021 la întoarcerea sa din Germania, unde a fost spitalizat după ce fusese victima unei otrăviri pe care el o imputa Kremlinului, Aleksei Navalnîi a primit apoi mai multe pedepse cu închisoarea. Ultima, în august 2023, îl condamna la 19 ani de închisoare pentru “extremism”.

Organizaţia lui Navalnîi, Fondul de Luptă împotriva Corupţiei (FBK), este de asemenea clasată drept “extremistă” în Rusia, din 2021.

Blogger carismatic, cunoscut pentru anchetele sale anti-corupţie, Navalnîi a comunicat din detenţia sa doar prin mesaje transmise avocaţilor săi, în care el denunţa inclusiv ofensiva rusă împotriva Ucrainei şi îi îndemna pe ruşi să opună rezistenţă.

Circumstanţele morţii sale într-o colonie penitenciară din Arctica rămân neclare.

Citeşte şi : Pandemia covid-19 a scăzut speranţa de viaţă cu aproape doi ani în perioada 2019-2021

Potrivit ONG-ului specializat OVD-Info, aproape 20.000 de ruşi au fost arestaţi de la începutul conflictului în Ucraina, pentru că au protestat împotriva politicii Kremlinului.

Aproape toţi opozanţii ruşi de anvergură – precum Vladimir Kara-Murza şi Ilia Iaşin – sunt în spatele gratiilor sau în exil în străinătate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Dezmințire în legătură cu informațiile virale referitoare la un caz înregistrat la frontiera moldo-ucraineană

Dezmințire în legătură cu informațiile virale referitoare la un caz înregistrat la frontiera moldo-ucraineană În legătură cu informațiile virale referitoare la un caz înregistrat la...

Comandant rus, ‘ciuruit’ de către propriii săi militari. Unsprezece gloanțe au tras în el

Comandant rus, 'ciuruit' de către propriii săi militari. Unsprezece gloanțe au tras în el Comandantul unei unități ruse care luptă în Ucraina a fost „ciuruit”...

Locuitorii și oaspeții capitalei sunt așteptați la Festivalul „Te Salut, Chișinău!”

Locuitorii și oaspeții capitalei sunt așteptați la Festivalul „Te Salut, Chișinău!” Festivalul „Te Salut, Chișinău!” începe vineri, la ora 19.00, pe strada pietonală Eugen Doga din capitală....

Doi călători, depistați în flux cu documente falsificate

Doi călători, depistați în flux cu documente falsificate În cadrul unui control suplimentar, polițiștii de frontieră au descoperit asupra unui cetățean al Siriei, dar și...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.