Arheologii au descoperit ‘Stonehenge-ul Ţărilor de Jos’

Publicat:

Arheologii din Ţările de Jos au anunţat miercuri descoperirea unui sit religios cu o vechime de 4.000 de ani – conţinând o movilă funerară cu rol de calendar solar – descris de media drept “Stonehenge-ul Ţărilor de Jos”, cu referire la celebrul complex megalitic din Anglia, relatează AFP, potrivit agerpres.



Tumulul cu diametrul de aproximativ 20 de metri, care conţinea rămăşiţele a circa 60 de bărbaţi, femei şi copii, avea pasaje prin care pătrundea lumina soarelui în cele mai lungi şi cele mai scurte zile ale anului.

Foto: (c) Municipality of Tiel/Handout via REUTERS


Săpăturile, ale căror rezultate au făcute publice miercuri, au început în 2017 la Tiel, la aproximativ 50 de kilometri sud-est de Utrecht.

Citeşte şi: Europa îşi reduce dependenţa de petrolul rusesc – Black News

“Ce descoperire arheologică extraordinară! Arheologii au găsit un sanctuar religios vechi de 4.000 de ani într-un sit industrial”, au scris pe pagina de Facebook a oraşului Tiel reprezentanţii localităţii. “Este prima dată când un astfel de sit este descoperit în Ţările de Jos”, se precizează în postare.

Studiind diferenţele din compoziţia şi culoarea argilei, arheologii au localizat trei movile funerare în acest sit, situat la câţiva kilometri de ţărmurile râului Waal.

Foto: (c) Municipality of Tiel/Handout via REUTERS


Pasajele din interiorul tumulului permiteau utilizarea acestuia pe post de calendar solar “pentru determinarea unor momente importante, cum ar fi festivalurile şi zilele recoltei”, au declarat arheologii.

“Această colină aminteşte de Stonehenge, celebrul şi misteriosul monument preistoric din Anglia, unde se produce de asemenea acest fenomen”, a comentat postul public olandez NOS.

Citeşte şi: Două companii americane au primit aprobarea finală pentru a comercializa carne cultivată în laborator – Black News

Cercetătorii au descoperit şi alte două movile funerare mai mici. Aceste trei movile au fost utilizate ca locuri de înhumare timp de aproximativ 800 de ani, potrivit arheologilor.

Arheologii au făcut o altă descoperire senzaţională: o perlă din sticlă în interiorul unui mormânt, care, în urma analizelor, s-a dovedit a fi din Mesopotamia, actualul Irak.

Foto: (c) Municipality of Tiel/Handout via REUTERS


“Această perlă a parcurs o distanţă de aproximativ 5.000 de kilometri în urmă cu patru milenii”, a declarat pentru NOS Cristian van der Linde, conducătorul echipei de cercetare.

“Sticla nu era fabricată aici, perla trebuie să fi fost un obiect extraordinar pentru oameni, deoarece era un material necunoscut”, a adăugat Stijn Arnoldussen, de la Universitatea din Groningen.

Însă perla nu a parcurs cu siguranţă dintr-o dată drumul din Mesopotamia până la locul de înmormântare, a precizat el. La acea vreme, trocul cu diferite obiecte era un obicei comun. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

Actrița Shannen Doherty a murit la 53 de ani; Suferea de cancer de mai mulți ani

Actrița Shannen Doherty a murit la 53 de ani; Suferea de cancer de mai mulți ani Shannen Doherty a murit după ce mai mulți ani...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.