Arheologii de la Pompei au dezgropat un şantier antic, dezvăluie metode de construcție antice folosite de romani

Publicat:

Arheologii de la Pompei au dezgropat un şantier antic, dezvăluie metode de construcție antice folosite de romani

Arheologii de la Pompeii au dezgropat un şantier antic, care oferă mai multe informaţii asupra tehnicilor de construcţie pe care romanii le-au folosit pentru a înălţa structuri emblematice precum Colosseumul şi Panteonul, a anunţat luni ministerul italian al Culturii, potrivit Reuters.

Şantierul a fost probabil activ până când muntele vulcanic Vezuviu a erupt în anul 79 e.n., distrugând localitatea Pompeii din sudul Italiei, a precizat ministerul într-un comunicat.


Arheologii au descoperit unelte de lucru, stive de ţigle, cărămizi din tuf, grămezi de var şi piatră folosite la ridicarea zidurilor.

Romanii aveau o tehnică originală pentru fabricarea cimentului, a precizat ministerul, citând descoperirile făcute de arheologi în colaborare cu cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts.

Situl arheologic Pompeii, redescoperit abia în secolul al XVI-lea, a înregistrat recent o creştere a activităţii arheologice care îşi propune să pună capăt anilor de decădere şi neglijenţă.

Betonul se pare că era preparat prin procedura ”amestec fierbinte”, când varul nestins era amestecat iniţial cu puzzolană uscată sau puzzolană cenuşă, iar apa era adăugată abia cu puţin timp înainte ca zidurile să fie ridicate.

Drept urmare, în timpul construcţiei zidurilor, amestecul de var, pozzalana şi pietriş era încă fierbinte în urma unei reacţii termice. Acest lucru îl ajuta să se usuce mai rapid, scurtând timpul de construcţie al structurii.

În mod normal, varul este stins cu apă cu mult timp înainte să fie folosit la construcţie.

Gabriel Zuchtriegel, directorul sitului arheologic Pompeii, a spus că cea mai recentă descoperire ”ne ajută să înţelegem multe aspecte ale măreţului Imperiu Roman, nu în ultimul rând metoda de utilizare a betonului.”

”Fără beton, nu am fi avut nici Colosseum, nici Panteonul şi nici Termele lui Caracalla”, a spus el.

Arheologii au descoperit recipiente de depozitare sub formă de amfore folosite pentru a ”stinge” varul folosit la tencuială precum şi pentru a depozita alte unelte, de la greutăţi de plumb folosite pentru a ridica un perete perfect vertical, la săpăligi din fier folosite la prepararea mortarului şi a varului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

ULTIMA ORĂ! Suspectul principal în cazul morții fetei din Orhei, a fost pus oficial sub învinuire de omor cu circumstanțe agravante

ULTIMA ORĂ! Suspectul principal în cazul morții fetei din Orhei, a fost pus oficial sub învinuire de omor cu circumstanțe agravante Procuratura Generală anunță că...

Două județe din România efectiv vor bubui: Brăila și Galați vor deveni noul ‘centru de interes’ al Europei

Două județe din România efectiv vor bubui: Brăila și Galați vor deveni noul 'centru de interes' al Europei Poziția strategică a României, în contextul războiului...

Nu există motive pentru negocieri de pace cu Ucraina, spune Kremlinul

Nu există motive pentru negocieri de pace cu Ucraina, spune Kremlinul În prezent nu există motive pentru discuții de pace între Rusia și Ucraina, a...

Hezbollah anunţă că a vizat nordul Israelului cu ‘drone şi rachete ghidate’

Hezbollah anunţă că a vizat nordul Israelului cu 'drone şi rachete ghidate' Mişcarea libaneză pro-iraniană Hezbollah a anunţat că a vizat sâmbătă două poziţii militare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.