Arheologii israelieni au găsit indiciile unei pieţe vechi de 2000 de ani la Ierusalim

Publicat:

Descoperirea la Ierusalim a unei mese cântar din secolul I î.Hr. care era folosită pentru cântărirea vinului sau a uleiului oferă indicii că aici ar fi putut exista în urmă cu peste 2000 de ani o piaţă din care se aprovizionau pelerinii în drumul lor spre al Doilea Templu, relatează luni EFE, potrivit agerpres.

În acest sit au fost descoperite şi zeci de greutăţi pentru cântar din piatră, cu prilejul excavaţiilor realizate în Parcul Arheologic din Cetatea lui David, în Ierusalimul de Est, în teritoriile palestiniene ocupate, potrivit unui comunicat al Autorităţii pentru Antichităţi din Israel (IAA).


Citește și : Mesajul Papei Francisc cu prilejul Epifaniei Domnului

Descoperirea acestor artefacte întăreşte teoria că ar fi vorba de piaţa principală a Ierusalimului în perioada celui de-al Doilea Templu, notează experţii.

Experţii sunt de părere că aici se găseau birourile inspectorului însărcinat cu supravegherea greutăţilor folosite la cântar precum şi a pieţei care “a servit ca punct central al comerţului” în zonă.

Aici se găsea aşa-numita Cale a Pelerinilor (evrei) care pornea de la Bazinul din Siloam până la Muntele Templului (denumirea ebraică a actualei Esplanade a Moscheilor, Sanctuarul Islamului).

Potrivit profesorului Ronny Reich, comercianţii puteau astfel calibra instrumentele de măsurare folosind un standard uniform.

Citește și : Trei posibili teroriști au fost arestați după ce au forțat intrarea unei baze militare britanice

Arheologul Ari Levi, care a condus excavaţiile şi este membru al IAA, remarcă “marea cantitate a greutăţilor din piatră de diferite mărimi”, de formă pătrată sau rotundă care se foloseau pentru această masă cântar şi care atestă existenţa acestei pieţe în Ierusalim.

“Masa cântar standard şi greutăţile din piatră descoperite sprijină astfel teoria că în acest loc se defăşura o amplă activitate comercială şi care ar putea totodată indica existenţa unei pieţe organizate în această urbe milenară”, a subliniat Levi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.