Un arhiepiscop australian, condamnat pentru că a ţinut secrete abuzurile preoţilor pedofili

Publicat:

Arhiepiscopul australian Philip Wilson, cel mai înalt oficial catolic din lume condamnat pentru a fi ascuns abuzuri sexuale asupra copiilor, a primit o pedeapsă de 12 luni de detenţie marţi pentru acoperirea faptelor unui preot pedofil în anii ’70, relatează dpa, potrivit agerpres.

Robert Stone, judecătorul tribunalului local din Newcastle (statul New South Wales, sud-est) l-a condamnat pe Wilson la 12 luni de detenţie şi a dispus ca el să fie evaluat pentru arest la domiciliu, ceea ce înseamnă că arhiepiscopul ar putea fi scutit de închisoare. O decizie finală a fost amânată până pe 14 august.


Citeşte şi: În ciuda procedurii de infringement, Polonia nu renunţă la reforma judiciară (AFP)

“Nu există nicio remuşcare arătată de infractor. Eu sunt de părere că sentinţa nu ar trebui suspendată”, a declarat Stone.

“Pe această bază, singura opţiune rămasă disponibilă este închisoarea cu executare sau detenţia la domiciliu”, a adăugat el.

Arhiepiscopul de Adelaide (sudul Australiei) a fost diagnosticat cu boala Alzheimer în stadiu incipient.

În afara tribunalului, victima abuzurilor Peter Gogarty a considerat că faptul că Wilson a fost condamnat este “semnificativ”, dar că el nu ar face închisoare este “dezamăgitor”.

În luna mai, prelatul în vârstă de 67 de ani a fost găsit vinovat că nu a anunţat poliţia şi a ascuns abuzurile asupra a doi băieţi de altar ale unui preot pedofil în anii 1970, când el era preot paroh asistent în East Maitland, într-o zonă rurală din New South Wales.

Wilson a renunţat de atunci la îndatoririle sale, dar a refuzat până acum să demisioneze.

Citeşte şi:  Japonia cumpără de la americani două radare ultraperformante

Avocaţii apărării au susţinut în timpul pronunţării sentinţei că el nu ar putea supravieţui închisorii, având în vedere starea precară a sănătăţii sale, suferind inclusiv de diabet, hipertensiune arterială şi depresie, şi că această condamnare “i-ar putea chiar ameninţa supravieţuirea”.

Ei au susţinut de asemenea că încarcerarea l-ar putea pune în pericol din cauza riscului de violenţă din partea unor colegi de detenţie.

Dar acuzarea a argumentat că nu există nicio dovadă care să sugereze că Wilson ar fi atacat în închisoare şi că “problemele de sănătate nu pot fi o licenţă pentru a comite infracţiuni”. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pompierii avertizează populația despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație

Pompierii avertizează populația despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație Inspectoratul General pentru Situații de Urgență /IGSU/ avertizează populația despre riscul izbucnirii focarelor de ardere a vegetației...

O nouă descoperire arheologică în raionul Slobozia: un obiect vechi de peste 4 mii de ani, găsit de arheologi

O nouă descoperire arheologică în raionul Slobozia: un obiect vechi de peste 4 mii de ani, găsit de arheologi Un artefact rar, cu o vechime...

Producătorii de ulei se tem de licențierea provizorie a importului de cereale și oleaginoase

Producătorii de ulei se tem de licențierea provizorie a importului de cereale și oleaginoase De la independența sa acum peste treizeci de ani, Republica Moldova...

Zeci de elevi din țară au vizitat săptămâna trecută clădirea Legislativului

Zeci de elevi din țară au vizitat săptămâna trecută clădirea Legislativului Săptămâna trecută, Parlamentul a fost gazda mai multor grupuri de elevi cu vârsta cuprinsă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.