Armata israeliană clasează ancheta asupra aşa-numitei “Vineri negre” din războiul din Gaza din 2014

Publicat:

Armata israeliană a anunţat miercuri clasarea fără declanşarea unei cercetări penale a anchetei asupra unei operaţiuni soldate cu zeci de victime în august 2014 în Fâşia Gaza, considerată “crimă de război” de unele ONG-uri, relatează AFP, Reuters şi DPA, potrivit agerpres.

La 1 august 2014, la aproape o lună de la începutul războiului între Israel şi mişcarea islamistă Hamas la putere în enclava palestiniană, armata a lansat o operaţiune după capturarea unui dintre soldaţii săi.


Citește și : Libia : 45 de persoane condamnate la moarte pentru uciderea unor manifestanţi în 2011

Această zi numită ulterior “vinerea neagră” s-a soldat cu moartea a peste 110 palestinieni, potrivit armatei.

Procurorul general militar a ajuns la concluzia că nu există motive pentru o anchetă penală, a precizat armata într-un comunicat.

Imediat după dispariţie locotenentului Hadar Goldin, Israel a lansat “procedura Hannibal”, o măsură controversată constând în efectuarea de raiduri susţinute pentru a împiedica evacuarea militarului răpit şi folosirea lui ca ostatic.

“Armata a estimat în acel moment că lt. Goldin era încă în viaţă şi operaţiunea militară s-a derulat în conformitate cu consideraţiile operaţionale, încercându-se limitarea pe cât posibil a pierderilor provocate civililor”, a explicat armata.

Aceasta a afirmat, de altfel, că “cel puţin 42 de membri ai organizaţiilor teroriste au fost ucişi în această operaţiune, precum şi cel puţin 70 de civili în atacuri împotriva unor ţinte militare” ale Hamas.

Citește și : Cineastul ucrainean Sentsov, aflat în greva foamei într-o închisoare din Rusia, „vrea şi speră să trăiască”

Amnesty International a acuzat Israelul în 2015 că a comis “crime de război” omorând “cel puţin 135 de civili” drept represalii la capturarea lui Hadar Goldin.

Armata israeliană pretinde că nu a reacţionat disproporţionat, menţionând că niciun element nu arată că armata a acţionat drept represalii la capturarea ofiţerului israelian.

Aceasta a afirmat că “procedura Hannibal” nu mai este utilizată în prezent şi a fost înlocuită cu o nouă procedură, despre care nu a furnizat detalii.

În rapoartele precedente, Amnesty – care are intrarea interzisă în Gaza – a acuzat Israelul şi grupurile armate palestiniene că au comis “crime de război” în timpul celor 50 de zile a acestui conflict soldat cu peste 2.250 de morţi de partea palestiniană, în mare majoritate civili, şi 73 de morţi israelieni, aproape toţi soldaţi.

Locotenentul Hadar Goldin a fost mai târziu declarat mort de Israel, care îi solicită în continuare rămăşiţele pământeşti, la fel ca şi pe cele ale unui soldat ucis în timpul războiului din 2014, Oren Shaoul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.