Armata rusă anunţă o încetare unilaterală a focului în provincia siriană Idleb

Publicat:

Armata rusă a anunţat vineri că o încetare unilaterală a focului, doar din partea armatei siriene, va intra în vigoare sâmbătă dimineaţa în Idleb, regiunea din nord-vestul Siriei asupra căreia forţele autorităţii de la Damasc urmăresc să reia controlul din mâinile insurgenţilor, informează AFP, potrivit agerpres.

Un acord a fost încheiat în vederea “unei încetări unilaterale a focului din partea forţelor guvernamentale siriene începând cu ora 06:00 pe 31 august”, se arată într-un comunicat al Centrului rus pentru reconciliere în Siria.


Citește și : Erdogan se va întâlni cu Trump la Adunarea Generală ONU din luna septembrie

“Centrul rus pentru reconciliere cheamă comandanţii grupărilor armate să renunţe la provocări şi să se alăture procesului de reglementare paşnică în zonele pe care le controlează”, se arată în continuare.

După mai multe luni de bombardamente intense de către aviaţia rusă şi siriană, forţele preşedintelui Bashar al-Assad au început pe 8 august o ofensivă la sol împotriva acestei provincii dominate de jihadiştii grupării Hayat Tahrir al-Cham (HTS), fosta ramură siriană a Al-Qaida.

Joi, forţele guvernamentale au cucerit alte noi sectoare din această zonă după ce reluaseră deja controlul asupra oraşului strategic Khan Cheikhoun din sudul provinciei Idleb.

Întreg acest sector este teoretic protejat printr-un acord asupra unei “zone demilitarizate”, anunţat în septembrie 2018 de către Turcia şi Rusia pentru a separa zonele guvernamentale de teritoriile aflate sub controlul jihadiştilor şi insurgenţilor, dar înţelegerea nu a împiedicat ofensiva forţelor regimului de la Damasc.

Citește și : Un soldat american a fost ucis ‘în timpul unei operaţiuni’ în Afganistan

“Atacurile împotriva sirienilor inocenţi din Idleb trebuie să înceteze imediat pentru să poată lua sfârşit criza umanitară, iar procesul politic să progreseze”, a declarat vineri pe Twitter şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo la încheierea unei întâlniri la Washington cu emisarul ONU pentru Siria Geir Pedersen.

Declanşat în 2011 prin represiunea manifestanţilor în favoarea democraţiei de către putere, războiul din Siria s-a soldat cu peste 370.000 de morţi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.