Armata turcă a început instalarea unui nou post de observare în provincia Idlib, Siria

Publicat:

Armata turcă a început luni instalarea unui nou post de observare în provincia Idlib (nord-vestul Siriei), în una dintre zonele de dezescaladare decise în cadrul procesului de la Astana, a anunţat Statul Major turc, citat de AFP. Este tocmai provincia unde sâmbătă a fost doborât un avion de luptă rusesc Su-25, iar pilotul, care a reuşit să se catapulteze, s-a sinucis cu o grenadă pentru a nu fi capturat de rebeli, conform ziarului rusesc Kommersant.

Trupele turce au început lucrările pentru instalarea acestui post de observare în sectorul Sheikh Issa din provincia Idlib, ultima care scapă complet controlului puterii de la Damasc şi care este ocupată de gruparea Hay’at Tahrir al-Sham, fostul Front al Nusra, dominată de fosta ramură locală a Al Qaida, precum şi de câteva grupări rebele, potrivit agerpres.


În cadrul negocierilor de anul trecut de la Astana, Turcia, care îi sprijină pe rebelii sirieni, şi Iranul şi Rusia – două ţări aliate regimului de la Damasc – au convenit asupra creării unor “zone de dezescaladare” care să permită diminuarea tensiunilor în Siria, ţară ce se confruntă cu un război civil din 2011.

Citește și : Aeroportul din Madrid, închis temporar din cauza unei furtuni de zăpadă

În octombrie 2017, Turcia a desfăşurat zeci de soldaţi şi blindate în provincia Idlib, unde trei posturi de observare turceşti au fost instalate în cadrul acordului de la Astana.

Noua desfăşurare de forţe turce intervine în condiţiile în care forţele regimului sirian, susţinute de Moscova, efectuează o vastă ofensivă de la sfârşitul lunii decembrie în provincia Idlib.

Turcia, care cooperează strâns cu Rusia în dosarul sirian, a crescut presiunea recent, după ce forţele Damascului şi-au intensificat bombardamentele la Idlib.

Autorităţile turce i-au convocat în ianuarie pe ambasadorii Rusiei şi Iranului la Ankara pentru a le comunica “îngrijorarea” faţă de bombardamentele regimului sirian.

În acelaşi timp, Moscova a somat Ankara să-i controleze mai bine pe rebelii pe care aceasta îi sprijină în provincia Idlib, după un atac cu drone împotriva bazelor ruseşti din Siria.

Sâmbătă, un pilot rus şi-a pierdut viaţa, după ce avionul său a fost doborât de o rachetă, într-un atac revendicat de gruparea Hay’at Tahrir al-Sham în regiunea Idlib.

Armata turcă are în vedere misiuni de recunoaştere pentru a instala alte două posturi de observare în Idlib, se menţionează într-un comunicat difuzat luni.

Acest anunţ al armatei turce survine în 17-a zi de la lansarea ofensivei Ankarei în enclava kurdă Afrin (nordul Siriei), vecină provinciei Idlib, împotriva miliţiei kurde Unităţile de apărare a poporului (YPG), considerată de către autorităţile Turciei drept “teroristă”, dar aliată a SUA în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

Un prim convoi turc, care se îndrepta spre sectorul Sheikh Issa, a fost marţea trecută ţinta unui atac, ce a fost atribuit miliţiei YPG de către Ankara. O persoană, un angajat civil al armatei turce, a fost ucisă în respectivul atac, conform armatei turce.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?   În loc să încercăm să ne schimbăm groaznicul sistem alimentar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.