Armata ucraineană frânează înaintarea rusă în Harkov, dar presiunea Rusiei se concentrează pe Doneţk

Publicat:

Armata ucraineană frânează înaintarea rusă în Harkov, dar presiunea Rusiei se concentrează pe Doneţk

Armata ucraineană a reuşit să limiteze înaintarea trupelor ruse pe noul sector de front deschis de Rusia în regiunea nord-estică Harkov, însă armata rusă progresează în regiunea estică Doneţk, unde ameninţă oraşul Pokrovsk, în timp ce comisarul rus pentru drepturile omului a pus pe seama Kievului suspendarea schimburilor de prizonieri între cele două tabere, transmit miercuri agenţiile EFE şi DPA.

Forţele ruse din Harkov au trecut la “apărare activă” în zona din proximitatea capitalei regionale omonime, în apropierea satului Lipţi, şi au pierdut unele poziţii în oraşul Vovceansk, unde continuă luptele de stradă, scrie analistul militar ucrainean Kostiantin Maşoveţ pentru grupul “Rezistenţa Informativă”, potrivit stiripesurse.ro.


Citeşte şi : Pandemia covid-19 a scăzut speranţa de viaţă cu aproape doi ani în perioada 2019-2021

“Situaţia în oblastul Harkov este stabilă. Ruşii nu pot trece de poziţiile noastre”, a declarat la rândul său din regiunea atacată Oles Maliarevici, sub-comandant al batalionului de drone de asalt “Ahile” al armatei ucrainene. Potrivit acestuia, există concentrări de trupe ruse de cealaltă parte a graniţei, pe teritoriul Rusiei, dar artileria ucraineană nu are o rază de acţiune suficientă pentru a le lovi, iar dronele ucrainene sunt doborâte de antiaeriana rusă.

Şi analistul militar ucrainean citat mai sus confirmă că Rusia acumulează forţe în zonă pentru a încerca să înainteze, dar oraşul Harkov cel puţin deocamdată nu este ameninţat. “Inamicul nu a renunţat la planurile sale. Până acum ne-a testat apărarea. Ne-au costat multe eforturi să-l oprim”, afirmă la rândul său sub-comandantul Brigăzii a 3-a de Asalt ucrainene, Maksim Jorin.

În schimb, în provincia estică Doneţk, zona dintre oraşul Pokrovsk, aflat sub control ucrainean, şi oraşul Avdiivka, ocupat de armata rusă, continuă să fie sectorul de front unde se dau luptele cele mai intense. Armata ucraineană admite înaintări ale trupelor ruse acolo, vorbind despre un “succes parţial” al acestora şi despre “măsuri de stabilizare” întreprinse de trupele Kievului.

Şi canalul de Telegram “DeepState”, apropiat armatei ucrainene, scrie despre înaintări limitate ale trupelor ruse în acea zonă din Doneţk, precum şi în apropierea oraşului Ceasov Iar. Totuşi, în loc să-şi dezvolte înaintarea anterioară din direcţia localităţii ocupate Oceretîne, trupele ruse au preferat să-şi consolideze câştigurile prin întărirea flancurilor.

Localităţile Pokrovsk şi Toreţk sunt probabil următoarele obiective ale Rusiei, dar bariere naturale formate din canale şi râuri le-ar putea îngreuna înaintarea.

Potrivit unui expert militar ucrainean, Oleksandr Kovalenko, trupele ucrainene trebuie să contracareze ameninţarea crescândă reprezentată de bombele aeriene ghidate şi de micile drone explozive, trupele ruse lansând zilnic circa 250 de astfel de drone, faţă de aproximativ 150 la începutul anului, iar numărul bombelor glisante cu mare putere distructivă lansate de bombardierele ruseşti Sukhoi SU-34 a ajuns la peste 3.500 în perioada scursă din iunie anul trecut.

Într-un interviu publicat marţi de Reuters, ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a afirmat că Ucraina va primi “foarte curând” primele avioane de vânătoare F-16, dar aproximativ jumătate din ajutorul militar occidental de care are mare nevoie soseşte cu întârziere şi a estimat că Rusia se pregăteşte să deschidă încă un front în nordul Ucrainei, în regiunea Sumî.

Citeşte şi : Parlicov: Gazul rusesc ar putea ajunge în R.Moldova prin Turcia și prin gazoductul transbalcanic în regim revers

Pe de altă parte, comisarul rus pentru drepturile omului, Tatiana Moskalova, a acuzat miercuri Ucraina pentru suspendarea schimburilor de prizonieri, ca urmare a “noilor condiţii născocite de Kiev”, fără a le preciza.

Ultimul schimb de prizonieri de război între Rusia şi Ucraina a fost în februarie. Totuşi, potrivit responsabilei ruse, oficiali din cele două ţări continuă să viziteze prizonierii deţinuţi de cealaltă tabără pentru a monitoriza respectarea drepturilor acestora.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un ucrainean a fost prins cu acte false la Vamă

Un ucrainean a fost prins cu acte false la Vamă În punctul de trecere a frontierei Costești, polițiștii de frontieră au identificat printre pasagerii cursei...

ANSP a înregistrat trei cazuri de malarie

ANSP a înregistrat trei cazuri de malarie De la începutul anului 2024, în Republica Moldova au fost înregistrate trei cazuri de malarie de import. Potrivit...

Și-a ticsit valiza cu medicamente și intenționa să le transporte ilicit prin vamă

Și-a ticsit valiza cu medicamente și intenționa să le transporte ilicit prin vamă Un cetățean străin a încercat că introducă în țară un lot comercial...

Accident fatal în capitală. Șoferul nu avea permis

Accident fatal în capitală. Șoferul nu avea permis Un accident fatal s-a produs aseară în Chișinău. Un tânăr a decedat, anunță oamenii legii. Citește și: Împușcături...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.