Armenia boicotează reuniunea alianţei militare conduse de Rusia după îngheţarea calităţii de membru

Publicat:

Armenia boicotează reuniunea alianţei militare conduse de Rusia după îngheţarea calităţii de membru

Armenia a anunţat miercuri că nu va participa la reuniunile unei alianţe militare conduse de Rusia şi că nu are reprezentare permanentă în acest bloc de apărare în condiţiile unui “îngheţ de facto” a calităţii sale de membru, a relatat agenţia de presă de stat rusă TASS, citată de Reuters.

“Îngheţarea relaţiilor cu OTSC (Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă) înseamnă că Armenia nu are un reprezentant permanent la OTSC şi nu participă la evenimente la nivel înalt şi cel mai înalt”, a declarat prim-ministrul armean Nikol Paşinian în timpul unei sesiuni a parlamentului, citat de TASS, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : America este principalul furnizor al Europei de ţiţei, motorină şi gaze naturale lichefiate

Armenia este membră a OTSC, care include de asemenea Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan şi Belarus.

Dar Paşinian a omis să participe la câteva întâlniri recente ale blocului, pe fondul unei căderi rapide a nivelului relaţiilor cu principalul membru al alianţei, Rusia. El a spus săptămâna trecută că apartenenţa Armeniei la OTSC a fost “îngheţată”, fără a clarifica ce înseamnă o astfel de îngheţare.

TASS l-a citat pe Paşinian declarând că apartenenţa la OTSC “creează probleme de securitate” pentru Armenia şi că ceea ce el a numit o îngheţare “de facto” a calităţii de membru ar putea deveni “de jure” dacă preocupările Erevanului nu ar fi luate în considerare.

De la venirea la putere într-o revoluţie în 2018, Paşinian a adâncit legăturile Armeniei cu Europa şi Statele Unite, atrăgând în mod repetat furia aliatului tradiţional Rusia, notează Reuters.

Erevanul a declarat în repetate rânduri că alianţa sa cu Moscova nu se întinde până la războiul din Ucraina, în timp ce Paşinian a acuzat Rusia că încearcă să-i submineze guvernul.

Armenia acuză Rusia că nu a apărat-o de vechiul rival Azerbaidjan, care s-a apropiat de Moscova în ultimii ani.

Citește și : Rusia a ocupat peste 300 de kilometri pătraţi din Ucraina în 2024

Presa armeană a relatat marţi că preşedintele parlamentului ţării, un aliat apropiat al lui Paşinian, a sugerat că ar trebui retras un contingent de poliţişti de frontieră ruşi care ajută la patrularea frontierelor Armeniei.

Azerbaidjanul a reluat controlul în septembrie asupra regiunii separatiste Karabah, determinând un exod aproape total al populaţiei etnice armene din teritoriu. Rusia, care avea trupe de menţinere a păcii în regiune, nu a intervenit, înfuriindu-i pe mulţi în Armenia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Iurie Filip contestă decizia instanței de fond

Iurie Filip contestă decizia instanței de fond Fostul vicepreședinte al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNSP), Iurie Filip, demis în 2021 împreună cu toți conducătorii...

Partidul Laburist, favorit în alegerile parlamentare ce au loc joi în UK

Partidul Laburist, favorit în alegerile parlamentare ce au loc joi în UK Aproximativ 46 de milioane de britanici sunt aşteptaţi joi la secţiile de votare...

Rusia este dispusă să exporte în continuare gaze spre Europa. Kievul vrea să-i închidă robinetul

Rusia este dispusă să exporte în continuare gaze spre Europa. Kievul vrea să-i închidă robinetul Rusia este gata să continue să livreze gaze Europei şi...

„Șansa” lui Șor nu va putea participa la alegeri

„Șansa” lui Șor nu va putea participa la alegeri Activitatea partidului politic „Șansă” ar putea fi temporar stopată, iar formațiunea nu va putea participa la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.