Armuriera filmului “Rust” şi-a aflat sentinţa

Publicat:

Armuriera filmului “Rust” şi-a aflat sentinţa

Armuriera filmului western “Rust”, produs de Alec Baldwin şi pe al cărui platou de filmare a fost împuşcată mortal directoarea sa de imagine, a fost condamnată luni de un tribunal american la 18 luni de închisoare cu executare, informează AFP, potrivit stiripesurse.ro.

Hannah Gutierrez-Reed încărcase pistolul cu care Alec Baldwin repeta pentru o scenă în octombrie 2021, moment în care filmările au luat o turnură tragică într-o fermă din New Mexico: un glonţ adevărat a ucis-o pe directoarea de imagine Halyna Hutchins şi l-a rănit pe regizorul peliculei, Joel Souza.


Citeşte şi: Camera Reprezentanţilor va vota săptămâna aceasta proiecte separate de ajutoare pentru Ucraina şi Israel – Stiripesurse.md

Sentinţa corespunde pedepsei maxime cerute de Procuratura americană. Armuriera nu a exprimat “nici responsabilitate, nici remuşcări” pe parcursul procesului, a declarat luni procuroarea Kari Morrissey.

Armuriera filmului “Rust” şi-a aflat sentinţa

Potrivit Procuraturii, acuzata i-a descris pe juraţi ca fiind “idioţi” şi “retardaţi” în apelurile sale telefonice făcute din închisoare, după ce verdictul ei de vinovăţie a fost pronunţat în luna martie.

“Juriul a considerat că sunt parţial responsabilă pentru această tragedie teribilă, dar asta nu face din mine un monstru”, a declarat plângând armuriera, exprimând luni compasiune faţă de familia victimei.

Protagonist şi producător al filmului “Rust”, actorul Alec Baldwin este acuzat la rândul său de omor prin imprudenţă. El riscă tot o pedeapsă de 18 luni de închisoare, însă va fi judecat într-un proces separat, în luna iulie.

În timpul procesului deschis împotriva Hannei Guttierez-Reed, avocaţii acuzării au criticat amatorismul de care a dat dovadă armuriera şi lipsa ei de experienţă. Neglijenţa ei extremă a dus la “deficienţe de securitate constante şi neîncetate” pe platoul de filmare, potrivit acuzării.

“Ruletă rusească”

Ea “lăsa tot timpul armele nesupravegheate” şi nu verifica dacă muniţiile erau sigure, sfidând normele de securitate din industria cinematografică.

Gloanţele oarbe utilizate pe platourile de filmare produc un clinchet uşor de recunoscut de un profesionist în domeniu atunci când scutură pistolul.

Armuriera filmului “Rust” şi-a aflat sentinţa

“Dacă ea nu verifică muniţia oară (…) pentru a se asigura că este într-adevăr vorba despre gloanţe oarbe, atunci se produce un joc de ruletă rusească de fiecare dată când un actor poartă asupra lui o armă”, au declarat avocaţii acuzării.

Apărarea Hannei Gutierrez-Reed a prezentat-o însă pe aceasta ca pe “un ţap ispăşitor” al unei echipe de producţie care neglija normele de siguranţă din motive financiare.

Tânăra nu avea nicio posibilitate de a şti dacă gloanţe reale au fost introduse pe platoul de filmare şi credea că echipa de producţie a procurat doar gloanţe oarbe, a spus avocatul ei, Jason Bowles.

Ea fusese angajată, de asemenea, în funcţia de asistentă a departamentului de accesorii, fapt care a împiedicat-o să se concentreze pe deplin asupra rolului ei de armurieră.

Armuriera filmului “Rust” şi-a aflat sentinţa

Angajând o tânără lipsită de experienţă pentru această funcţie dublă, “producătorii filmului au luat decizia crucială de a trimite siguranţa echipei de filmare în plan secund”, a criticat luni fostul agent al Halynei Hutchins, Craig Mizrahi.

Acest fapt divers a şocat Hollywoodul şi a dus la numeroase apeluri pentru interzicerea armelor de foc pe platourile de filmare.

“Dacă Guttierez-Reed şi producătorii filmului ‘Rust’ ar fi respectat pur şi simplu directivele scrise de decenii în industria cinematografică, mai ales în ceea ce priveşte folosirea armelor de foc şi a muniţiilor, această tragedie nu ar fi avut loc”, a insistat Craig Mizrahi.

“Presiunea” lui Alec Baldwin

Întrerupte de acea dramă, filmările de la “Rust” au fost în cele din urmă finalizate în statul Montana, cu soţul rămas văduv al Halynei Hutchins, Mathew, în calitate de producător executiv. El a renunţat la procesul civil intentat actorului Alec Baldwin, în baza unui acord ai cărui termeni financiari nu au fost dezvăluiţi.

Avocaţii actorului încearcă în prezent să anuleze procesul său civil, prin invocarea unor aspecte care, potrivit lor, ar fi lovite de nulitate.

Armuriera filmului “Rust” şi-a aflat sentinţa

Săptămâna trecută, Procuratura americană a cerut menţinerea procesului, într-un răspuns detaliat care îl critică dur pe actorul în vârstă de 66 de ani.

Astfel, procurorii au criticat atitudinea starului hollywoodian, care “ţipa cu regularitate” la toată lumea pe platoul de filmare şi care dorea să finalizeze pelicula cât mai repede.

“Presiunea domnului Baldwin faţă de echipă pe platoul de filmare a compromis siguranţa în mod regulat”, afirmă avocaţii acuzării.

Alec Baldwin, care neagă că ar fi apăsat pe trăgaci, “a minţit în mod flagrant în legătură cu comportamentul” său de pe platoul de filmare, au afirmat procurorii. În primul său interogatoriu la Poliţie, actorul nu a afirmat că arma s-ar fi descărcat de una singură: această naraţiune a fost dezvoltată de el abia mai târziu, în timpul unui interviu televizat.

O expertiză realizată de FBI a ajuns la concluzia că pistolul manevrat de actor nu putea să tragă acel foc de armă fără să existe o presiune pe trăgaci. Expertiza este contestată însă de avocaţii care îl apără în instanţă pe Alec Baldwin. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Fermierii polonezi suspendă blocarea frontierei cu Ucraina

Fermierii polonezi suspendă blocarea frontierei cu Ucraina Fermierii polonezi au anulat luni protestul de la ultimul punct de trecere a frontierei cu Ucraina, ridicând astfel...

Maia Sandu, la Bruxelles: R.Moldova şi Ucraina au nevoie de un Plan Marshall

Maia Sandu, la Bruxelles: R.Moldova şi Ucraina au nevoie de un Plan Marshall Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care se află luni în vizită oficială...

R.Moldova va trebui să accepte muncitori din India pentru a acoperi deficitul forței de muncă (experți)

R.Moldova va trebui să accepte muncitori din India pentru a acoperi deficitul forței de muncă (experți) Tendința pe piața muncii este ca în următoarea perioadă...

Mai mult de un milion de persoane, recenzate de la lansarea Recensământului populației și locuințelor

 Mai mult de un MILION de persoane, recenzate de la lansarea Recensământului populației și locuințelor Biroul Național de Statistică (BNS) anunță că, de la lansarea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.