Arta ucraineană, colorată de speranţă şi rezistenţă, expusă la Varşovia

Publicat:

Arta ucraineană, colorată de speranţă şi rezistenţă, expusă la Varşovia

La câteva zile după invadarea Ucrainei, forţele ruse au lansat rachete într-un muzeu care găzduieşte picturi ale artistei populare ucrainene Maria Prymatchenko, admirată de Pablo Picasso şi Marc Chagall, relatează AFP.

Clădirea a ars, dar lucrările vesele ale acestei artiste, care a murit în 1997, au supravieţuit, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Liderul de onoare al democraților atenționează despre „sfârșitul” PSDE

Locuitorii oraşului Ivankiv, nordul Ucrainei, au reuşit să salveze aceste picturi, făcând din această artistă imaginativă un simbol al rezistenţei şi speranţei.

Opera artistei Prymatchenko, impregnată de lumină în pofida unei vieţi marcate de dificultăţi, va putea fi apreciată începând de vineri la Varşovia, care primeşte acum mii de refugiaţi din ţara vecină Ucraina.

Expoziţia prezintă zeci de picturi în guaşe care înfăţişează viaţa rurală şi creaturi fantastice într-un stil copilăresc, cu culori strălucitoare, cum ar fi roz neon, galben floarea soarelui şi portocaliu.

“Pe lângă faptul că este o artistă celebră, Maria Prymatchenko este şi un mare simbol al eşecului Rusiei în încercarea sa de a şterge identitatea şi cultura ucrainene”, a declarat Vitalii Bilyi, consilier la ambasada Ucrainei în capitala Poloniei.

“Şi datorită acestei expoziţii, putem transmite mesajul”, a declarat el pentru AFP cu ocazia avanpremierei expoziţiei intitulate “Un tigru a intrat în grădină”, care are loc până la sfârşitul lunii iunie la Muzeul de Artă Modernă din Varşovia.

Prymatchenko s-a născut în satul Bolotnia în 1909, iar pe parcursul celor aproape nouă decenii în care a trăit acolo, a supravieţuit poliomielitei, Marii Foamete (Holodomor) din 1932-1933, celor Două Războaie Mondiale – şi-a pierdut soţul în cel de-al Doilea Război Mondial – şi în cele din urmă dezastrului nuclear de la Cernobîl.

Citește și : Grosu anunță o nouă inițiativă legislativă după ultima decizie a CC

“A dat dovadă de o mare putere de spirit şi a pictat toată viaţa. Picturile, deşi colorate, arată diferite aspecte ale vieţii şi tragediei ucrainene”, a explicat Myroslava Keryk, directoarea fundaţiei Casa Ucrainei, care promovează cultura ţării sale în Polonia.

“Şi dau speranţa de victorie, că vom persevera şi că războiul se va termina”, a declarat ea pentru AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zeci de incidente la alegerile locale noi și parțiale în nouă localități

Zeci de incidente la alegerile locale noi și parțiale în nouă localități În urma alegerilor locale noi și parțiale în cele nouă localități din Republica...

Un chiriaș a ucis gazdele – mama și fiul – cu toporul

Un chiriaș a ucis gazdele - mama și fiul -  cu toporul O crimă săvârșită cu deosebită cruzime a bulversat raionul Drochia la sfârșitul anului...

Picioarele umflate? Cinci alimente și băuturi care ar putea cauza astfel de probleme

Picioarele umflate? Cinci alimente și băuturi care ar putea cauza astfel de probleme Deși cauzele umflării picioarelor și gleznelor sunt diverse, există cu siguranță și...

Reforma justiției și combaterea corupției sunt cele mai importante angajamente pe care R. Moldova și le-a asumat față de cetățeni. Urmează să avem condamnări...

Reforma justiției și combaterea corupției sunt cele mai importante angajamente pe care R. Moldova și le-a asumat față de cetățeni. Urmează să avem condamnări...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.