Asociaţia Obştească ‘Părinţi Solidari’ a lansat o petiție pentru a opri colectarea taxelor ilegale în școli

Publicat:

Asociaţia Obştească ‘Părinţi Solidari’ a lansat o petiție pentru a opri colectarea taxelor ilegale în școli

Mai mulţi părinţi trag un semnal de alarmă şi le cer autorităţilor să intervină urgent după ce în şcoli şi grădiniţe a început colectarea ilegală a banilor. O petiţie în acest sens a fost lansată astăzi de Asociaţia Obştească “Părinţi Solidari”. Ei spun că fenomenul a atins cote maxime. În apelul public, aceştia cer instituţiilor responsabile să creeze mecanisme pentru gestionarea problemei.

De cele mai multe ori, taxele informale se colectează sub prezextul unor “donații benevole”, prin intermediul chaturilor părinteşti. Se strâng bani pentru produse de igienă, reparații sau pentru remunerarea suplimentară a unor angajaţi. Cu această problemă s-a confruntat şi Eugenia Bordeaianu, mamă a doi copii, potrivit tvrmoldova.md.


Citește și: Aproape 46% dintre moldoveni vor modificarea Constituţiei pentru aderarea la UE (sondaj)

 

EUGENIA BORDEIANU ,mamă: „Când primul copil a început a frecventa grădiniţa, evident că ne-am ciocnit cu diferite situaţii, “trebuie (n. r. bani) pentru aceea, pentru aceea… “. În cazul în care nu am fost de acord, nu am tolerat, evident că am fost intimidată de alţi părinţi şi de administraţia instituţiei. De ce este aşa o practică, precum că părinţii trebuie să contribuie?! Noi, părinţii, doar contribuim prin impozite şi taxe!”.

ALA REVENCO, director, Asociaţia Obştească “Părinţi Solidari”: „Autorităţile deseori dau vina pe părinţi: păi, părinţii strâng. Spuneţi, vă rog, cum pot părinţii să strângă şi să facă careva intervenţii în instituţiile de învăţământ fără ca managerul şi administraţia acestei instituţii să cunoască. Despre faptul că se implică şi copiii în colectarea de taxe… este deja un aspect foarte alarmant. Începând cu clasele a II-a, a III-a, banii pentru colectările ilegale se transmit prin copii”.

Doar de la începutul anului, Asociaţia “Părinţi Solidari” a fost sesizată în 23 astfel de cazuri. Numeroase petiţii au fost adresate şi autorităţilor.

ANDREI PAVALOI, şef adjunct, Direcţia Educaţie Chişinău: „Absolut la toate aceste petiţii am dat răspuns. La fel, conform legii, am examinat la faţa locului absolut toate situaţiile. În proporţie de aproximativ 80 la sută, constatăm că de fapt colectările de bani în interiorul anumitor instituţii se fac în cadrul grupurilor părinteşti. De fiecare dată am condamnat acest lucru, am emis şi ordine”.

Asociaţia Obştească “Părinţi Solidari” a lansat o petiţie, prin care cere autorităţilor statului să întreprindă acţiuni concrete.

Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

ALA REVENCO, director, Asociaţia Obştească “Părinţi Solidari”: „Avem solicitarea de a completa cadrul legal cu prevederi care interzic părinţilor să intervină direct în dotarea şi amenajarea instituţiilor de învăţământ, iar managerii şi angajaţii instituţiilor de învăţământ să poarte responsabilitate disciplinară pentru admiterea unor astfel de situaţii; crearea unei linii anticorupţie funcţionale şi a unei subdiviziuni relevante la Ministerul Educaţiei”.

Semnatarii petiţiei cer să fie elaborat şi un mecanism prin care cazurile de colectare ilegală a banilor să fie raportate anonim. Până la această oră, Ministerul Educaţiei nu a venit cu o reacţie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Guvernele UE dau frâu liber vânătorii și uciderii lupilor

Guvernele UE dau frâu liber vânătorii și uciderii lupilor UE a făcut un pas către legalizarea sacrificării sau vânătorii lupilor: într-o mișcare criticată de grupurile ecologiste,...

Studenții din România vor avea reducere la biletele şi abonamentele CFR şi în anul universitar 2024-2025

Studenții din România vor avea reducere la biletele şi abonamentele CFR şi în anul universitar 2024-2025 Studenții din România beneficiază de reduceri de 90% la...

Crimă șocantă în București. Cadavrul unui bărbat, transportat prin oraş cu un cărucior de cumpărături și abandonat într-o zonă cu vegetaţie

Crimă șocantă în București. Cadavrul unui bărbat, transportat prin oraş cu un cărucior de cumpărături și abandonat într-o zonă cu vegetaţie Un bărbat din București...

Prognoză meteo. Vreme posomorâtă și ploioasă în toată țara

Prognoză meteo. Vreme posomorâtă și ploioasă în toată țara Meteorologii anunță pentru ziua de mâine o vreme posomorâtă și ploioasă în toate regiunile țării. Ploile...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.