Guvernele UE dau frâu liber vânătorii și uciderii lupilor
UE a făcut un pas către legalizarea sacrificării sau vânătorii lupilor: într-o mișcare criticată de grupurile ecologiste, guvernele au convenit miercuri să propună modificări la o convenție internațională privind conservarea faunei sălbatice.
Diplomații UE au decis, cu ușile închise, să voteze în favoarea depunerii unei moțiuni de retrogradare a statutului lupilor în conformitate cu Convenția de la Berna din 1979 privind conservarea faunei sălbatice și a habitatelor naturale în Europa, propunere înaintată de Comisia Europeană în decembrie anul trecut. Potrivit Euronews, lupul nu va mai fi „strict protejat” în UE, ci doar „protejat”. Conform normelor actuale, lupul poate fi ucis doar cu o autorizație specială în circumstanțe deosebite, potrivit stiripesurse.
Citește și: Aproape 46% dintre moldoveni vor modificarea Constituţiei pentru aderarea la UE (sondaj)
Se pare că Germania, cea mai puternică voce din Consiliul UE, a fost cea care a înclinat balanța în favoarea poziției executivului european.
Miniștrii au votat miercuri propunerea. Potrivit unor surse diplomatice, doar Irlanda și Spania s-au pronunțat împotriva acesteia, în timp ce Slovenia, Cipru, Malta și Belgia s-au abținut.
Grupurile ecologiste au condamnat în unanimitate decizia guvernelor. „Complăcând campaniile populiste alarmiste și renunțând la măsuri și soluții pragmatice, atât UE cât și guvernul german subminează și mai mult democrația și coeziunea europeană”, a declarat Sophie Ruysschaert, specialistă în restaurarea naturii la BirdLife Europe.
Pentru Sabien Leemans, responsabil cu politici pentru biodiversitate la Biroul de Politici Europene al WWF, măsura trimite un „semnal dezastruos și rușinos din partea Europei” cu mai puțin de o lună înainte ca liderii mondiali să se adune în Columbia pentru Conferința Părților (COP16) la Convenția ONU privind diversitatea biologică.
„Cum le putem cere altor regiuni să-și protejeze biodiversitatea și să coexiste cu specii precum tigrii, leii sau elefanții, când noi nu putem coexista cu lupul?” întreabă Leemans.
În schimb, Partidul Popular European (PPE) a salutat decizia privind un acord interguvernamental, pe care a atribuit-o „anilor de presiuni persistente” din partea celui mai mare grup din Parlamentul European.
„Acesta este un pas important înainte în abordarea creșterii mari a populațiilor de lupi, care reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare pentru păstorit, turism și comunitățile rurale din întreaga Europă”, a declarat europarlamentarul Herbert Dorfmann, șeful Politicii agricole al PPE.
Peter Liese, șeful delegației PPE la comisia parlamentară de mediu este de acord cu Dorfmann, spunând că „oamenii sunt îngrijorați de creșterea populației de lupi în Europa”.
Comisia Europeană a salutat acordul provizoriu, subliniind că statele membre vor fi obligate „să mențină o stare de conservare favorabilă pentru specie chiar și după schimbarea statutului”.
„Când vine vorba de modificări ale legislației UE, a fost foarte clar că vorbim despre lup și doar despre lup”, le-a declarat un purtător de cuvânt reporterilor.
Și Copa-Cogeca, cel mai puternic grup de lobby al agricultorilor europeni de la Bruxelles a salutat cu entuziasm semnalul guvernelor. „Suntem încântați să vedem că instituțiile Uniunii Europene ascultă nevoile agricultorilor și ale locuitorilor din mediul rural, în ciuda numeroaselor presiuni exercitate de cei care adesea nu trebuie să facă față consecințelor atacurilor”, a spus el într-un comunicat.
După aprobarea de către miniștri, joi, propunerea UE va fi prezentată la ședința Comitetului permanent al Convenției de la Berna programată la începutul lunii decembrie.