Atac cibernetic la Parlamentul European

Publicat:

Atac cibernetic la Parlamentul European

Comisia de Apărare a Parlamentului European a fost ținta unui atac cibernetic, potrivit unui e-mail intern consultat de Politico.

Parlamentul European le-a cerut membrilor subcomisiei pentru Apărare să își verifice telefoanele pentru a detecta eventuale programe spion, după ce a găsit urme de piraterie informatică pe două dispozitive.


Citeşte şi: Moscova acuză British Council de spionaj pentru Ucraina – Stiripesurse.md

Unul dintre purtătorii de cuvînt ai Parlamentului, Delphine Colard, a declarat că „urmele găsite în două dispozitive” au stat la baza e-mailului prin care se cerea membrilor să își verifice telefoanele.

Atac cibernetic la Parlamentul European

„În contextul geopolitic dat și avînd în vedere natura dosarelor urmărite de subcomisia pentru Securitate și Apărare, o atenție deosebită este dedicată dispozitivelor membrilor acestei subcomisii și personalului care îi sprijină activitatea”, se arată într-un comunicat, preluat de stiripesurse.ro.

Dezvăluirile apar în contextul unor incidente anterioare cu alți membri ai Parlamentului European care au fost ținta unor programelor de spionaj. Mai multe anchete au dezvăluit în 2022 că telefoanele membrilor mișcării de independență catalană, printre care se numără și politicieni europeni, au fost infectate cu Pegasus și Candiru, două tipuri de instrumente de hacking. În același an, membrul grec al Parlamentului European și lider al opoziției, Nikos Androulakis, s-a aflat pe o listă de personalități politice și publice grecești despre care s-a constatat că au fost vizate de Predator, un alt instrument spyware.

Președintele Parlamentului, Roberta Metsola, s-a confruntat și ea anterior cu o tentativă de piratare cu ajutorul unui spyware. În 2022, membrii Parlamentului European au înființat o comisie specială de anchetă pentru a investiga această problemă. Aceasta a investigat o serie de scandaluri în țări precum Spania, Grecia, Ungaria și Polonia și a declarat că cel puțin patru guverne din UE au abuzat de instrumentele de hacking în scopuri politice.

Serviciul IT al Parlamentului a lansat în aprilie anul trecut un sistem de verificare a telefoanelor membrilor pentru spyware. Acesta a efectuat „sute de operațiuni” de cînd a început programul, se arată în declarație. În urma unor cercetări s-a descoperit că în 2022 telefoanele unor membri ai mișcării catalane de independență, inclusiv ale unor politicieni europeni, au fost infectate cu Pegasus și Candiru, două tipuri de softuri de spionaj.

Atac cibernetic la Parlamentul European

În același an, eurodeputatul și liderul opoziției, Nikos Androulakis, s-a regăsit pe o listă de personalități politice și publice din Grecia despre care s-a constatat că au fost vizate de Predator, un alt soft spyware. Președintele Parlamentului, Roberta Metsola, s-a confruntat și ea anterior cu o tentativă de infectare printr-un spyware.

În 2022, membrii Parlamentului European au înființat o comisie specială de anchetă pentru a investiga această problemă. Aceasta a anchetat o serie de scandaluri din țări precum Spania, Grecia, Ungaria și Polonia și a arătat că cel puțin patru guverne din UE au abuzat de instrumentele de hacking în scopuri politice. Serviciul IT al Parlamentului a lansat în aprilie anul trecut un sistem de verificare a telefoanelor membrilor pentru spyware. Acesta a efectuat „sute de operațiuni” de la lansare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Jucătoarea de tenis Coco Gauff a fost desemnată portdrapelul feminin al echipei SUA pentru Jocurile de la Paris

Jucătoarea de tenis Coco Gauff a fost desemnată portdrapelul feminin al echipei SUA pentru Jocurile de la Paris Jucătoarea de tenis Coco Gauff, campioana de...

Céline Dion ar putea cânta la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris

Céline Dion ar putea cânta la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris Céline Dion se află la Paris, cu trei zile înainte...

Cursul valutar oficial al BNM pentru 25 iulie 2024

Cursul valutar oficial al BNM pentru 25 iulie 2024 Ratele oficiale de schimb valutar pentru ziua de 25 iulie 2024, comunicate de către Banca Națională a Moldovei: Valuta Cod Abr Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7599 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5856 Coroana...

Natalia Munteanu, căpitanul echipei naționale de fotbal feminin, s-a transferat la clubul de fotbal Fenerbahce

Natalia Munteanu, căpitanul echipei naționale de fotbal feminin, s-a transferat la clubul de fotbal Fenerbahce Natalia Munteanu, portarul echipei naționale de fotbal feminin a Republicii...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.