Atacuri asupra Arabiei Saudite. Rebelii din Yemen au vizat instalaţiile petroliere şi de gaz

Publicat:

Rebelii din Yemen au lansat duminică dimineaţa o serie de atacuri cu drone şi rachete asupra Arabiei Saudite. Atacurile au vizat o uzină de gaz natural lichefiat, o uzină de desalinizare a apei, o instalaţie petrolieră şi o centrală electrică, a anunţat presa saudită de stat, informează mediafax.

Atacurile nu au provocat victime, a precizat coaliţia militară condusă de Arabia Saudită care luptă în Yemen. Totuși, rachetele au avariat vehicule civile şi locuinţe din zonă.


Citește și :  Zelenski anunță sprijin pentru ucrainenii dislocaţi în urma invaziei ruse

Este cea mai recentă escaladare a atacurilor transfrontaliere ale rebelilor asupra Arabiei Saudite, în condiţiile în care negocierile de pace sunt în impas, iar conflictul care a devastat o mare parte din Yemen din 2015 continuă.

Atacurile asupra infrastructurii de energie vin într-un moment în care preţurile la combustibili cresc vertiginos. Referinţa internaţională a petrolului, petrolul Brent, a oscilat duminică la peste 107 dolari, după ce aproape a atins un vârf de 140 de dolari la începutul acestei luni.

Amploarea pagubelor nu este clară. Agenţia oficială de presă saudită a postat diverse fotografii cu pompieri care sting flăcările, precum şi cu maşini distruse şi cratere în pământ care ar fi fost provocate de seria de lovituri cu drone şi rachete balistice.

Recent, Consiliul de Cooperare al Golfului, cu sediul în Arabia Saudită, a invitat părţile beligerante din Yemen la discuţii la Riad, cu scopul de a pune capăt războiului. Oferta a fost respinsă din start de rebeli, care au cerut ca negocierile să aibă loc într-o ţară neutră.

Citește și : ‘Zeci de victime’ după bombardamentele şi atacurile aeriene din Nikolaev (oficiali)

Discuţiile de pace au eşuat când Houthis au încercat să captureze Marib, oraş bogat în petrol, unul dintre ultimele bastioane ale guvernului yemenit susţinut de Arabia Saudită.

Războiul brutal din Yemen a izbucnit în 2015, după ce rebelii şiiţi susţinuţi de Iran au cucerit capitala ţării, Sanaa, şi o mare parte din nord. Arabia Saudită, care se temea de o prezenţă iraniană la graniţa sa, a lansat împreună cu alte state arabe o campanie aeriană devastatoare pentru a-i alunga pe rebeli şi a restabili guvernul recunoscut la nivel internaţional.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.