Atenție la căpușe. Specialiștii vin cu recomandări

Publicat:

Atenție la căpușe. Specialiștii vin cu recomandări

Odată cu sezonul picnicurilor apare și riscul mușcăturilor de  căpușe. Specialiștii avertizează că mușcătura lor poate cauza o serie de boli grave, precum boala Lyme, febra Q, encefalita acariană, tularemia, febra hemoragică de Crimeea-Congo.

Citește și: Judecata bașcanei Guțul se amână până la sfârșitul lui mai


Boala Lyme este considerată cea mai frecventă zoonoză cu transmitere vectorială în Republica Moldova, pe parcursul anului 2023, fiind înregistrate 242 de cazuri de boală, atât în zone rurale, cât și în cele urbane.

Semnul cel mai evident și frecvent al bolii Lyme este „eritemul migrator”, o leziune cutanată ce apare la 60-80% persoane agresate de căpușe. Adesea, „eritemul migrator” este însoțit de alte manifestări acute ce apar la 03-32 de zile de la înțepătura capușei: astenie, febră, cefalee, dureri ale articulațiilor, dureri musculare – semne clinice de boală ce necesită adresare urgentă la medic, care va prescrie investigații respective de laborator pentru diagnostic și tratament corect.

În cazul constatării  mușcăturii de căpușă și prezența acesteia căutați să o îndepărtați cât mai curând posibil. Riscul de transmitere a bolii scade odată cu depistarea timpurie și înlăturarea corectă a căpușei.

Recomandări pentru îndepărtarea căpuşei!

Spălați-vă bine pe mâini cu apă și săpun. Pregătiți o pensetă cu vârful ascuțit, tinctură de iod 3-5% sau alcool etilic 70%.

Cu penseta se apucă căpușa cât mai aproape de capul acesteia. Printr-o mișcare delicată, dar fermă se extrage căpușa din piele.

Locul mușcăturii se spală cu apă curată cu săpun și se prelucrează cu tinctură de iod 3-5%, sau alcool etilic 70%.

Totuși, este necesar de menționat că nu orice mușcătură de căpușă se soldează cu apariția semnelor de boală. Din aceste considerente, specialiștii recomandă ca persoana mușcată de căpușă să atragă atenția asupra stării de sănătate, iar la apariția semnelor de boală posibil asociate cu mușcătura de căpușă, precum afecţiuni ale pielii, cu apariţia „eritemului migrator”, febră moderată, cefalee, slăbiciuni, dureri în articulaţii şi muşchi, inflamaţia nodulilor limfatici regionali, este necesară și indicată adresarea imediată la medicul specialist.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

10 oameni au fost răniţi de fulgere în Germania

10 oameni au fost răniţi de fulgere în Germania Un fulger produs luni seară în oraşul Dresda din estul Germaniei a rănit zece persoane, dintre...

Parlamentari lituanieni fac o vizită în ţara noastră

Parlamentari lituanieni fac o vizită în ţara noastră Membrii unei delegații a Seimasului Republicii Lituania se vor afla, în perioada 21-24 mai, într-o vizită în...

VIDEO – Cutremure în regiunea Napoli, fără pagube majore

Cutremure în regiunea Napoli, fără pagube majore O serie de cutremure de o intensitate inedită în ultimii 40 de ani au fost înregistrate luni seara...

Un american a fost condamnat la închisoare pe viață deoarece și-a îngropat soția de vie

Un american a fost condamnat la închisoare pe viață deoarece și-a îngropat soția de vie Un bărbat din Arizona a fost condamnat la închisoare pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.