Atenție la consumul de ciuperci! 137 de persoane afectate de la începutul anului

Publicat:

Atenție la consumul de ciuperci! 137 de persoane afectate de la începutul anului

De la începutul acestui an, în Republica Moldova au fost înregistrate 89 de cazuri de intoxicație cu ciuperci, care au afectat 137 de persoane, inclusiv 17 copii, potrivit datelor transmise de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

În majoritatea situațiilor, persoanele afectate au consumat ciuperci gătite acasă, pe care le-au cules din grădini sau păduri, ori le-au cumpărat de la vânzători ambulanți.


ANSA avertizează că intoxicația cu ciuperci reprezintă o urgență medicală, iar diagnosticarea rapidă și administrarea tratamentului pot salva vieți. Simptomele intoxicației pot include greață, vomă, diaree și transpirație excesivă, care apar de obicei la aproximativ două ore de la consum. La câteva ore după apariția simptomelor inițiale, se pot adăuga cefalee, amețeli și agravarea stărilor de vomă. În cazuri severe, complicațiile hepatice și insuficiența renală pot surveni în decurs de 72 de ore.

Populația este încurajată să evite consumul ciupercilor culese din natură, mai ales dacă nu există cunoștințe suficiente pentru a le deosebi de ciupercile otrăvitoare. Persoanele ar trebui să opteze pentru consumul de ciuperci special cultivate și achiziționate din locuri autorizate.

În perioada 7-13 octombrie se desfășoară Săptămâna națională de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci, sub sloganul „Alegeți ciupercile responsabil. Evitați intoxicațiile”. Specialiștii vor informa cetățenii despre importanța consumului responsabil de ciuperci și vor oferi sfaturi privind prevenirea intoxicațiilor și acordarea primului ajutor.

În cazul apariției simptomelor de intoxicație, cetățenii sunt sfătuiți să apeleze imediat numărul de urgență 112 și să bea apă la temperatura camerei. Se recomandă, de asemenea, provocarea vomei pentru a elimina conținutul stomacului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Chișinăul va deschide doar două secții de votare în Rusia din motive de securitate

Chișinăul va deschide doar două secții de votare în Rusia din motive de securitate La scrutinul din 20 octombrie, în Federația Rusă vor fi deschise...

Popșoi, întrevedere cu ambasadoarea Statelor Unite Mexicane în R.Moldova

Popșoi, întrevedere cu ambasadoarea Statelor Unite Mexicane în R.Moldova Aprofundarea relațiilor moldo-mexicane a fost discutată astăzi în cadrul unei întrevederi dintre vicepremierul Mihai Popșoi, ministru...

Pe cine anume urmează să audieze Comisia de Evaluare a Procurorilor între 9 și 11 octombrie

Pe cine anume urmează să audieze Comisia de Evaluare a Procurorilor între 9 și 11 octombrie Comisia de evaluare a procurorilor anunță reprogramarea audierilor candidaților Vladislav...

Copilul care a căzut în tunelul liftului de la etajul 6 la Ungheni a fost externat

Copilul care a căzut în tunelul liftului de la etajul 6 la Ungheni a fost externat La aproape o lună de la incidentul produs la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.