Australia evocă posibilitatea recunoaşterii unui stat palestinian

Publicat:

Australia evocă posibilitatea recunoaşterii unui stat palestinian

Australia a lăsat să se înţeleagă marţi că ar putea recunoaşte în mod oficial un stat palestinian, o eventualitate considerată multă vreme tabu de ţările occidentale, dar evocată acum de mai multe dintre ele, transmit AFP şi Reuters.

‘Recunoaşterea unui stat palestinian – ce ar putea exista doar alături de un stat israelian care să trăiască în securitate – nu doar le-ar oferi palestinienilor o oportunitate de a-şi realiza aspiraţiile’, a spus ministrul de externe Penny Wong, într-un discurs la Universitatea Naţională Australiană, arătând de asemenea că ‘o soluţie cu două state este singura speranţă de a întrerupe ciclul nesfârşit de violenţe’, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Liderul de onoare al democraților atenționează despre „sfârșitul” PSDE

‘Aceasta ar întări de asemenea forţele păcii şi ar submina extremismul. Aceasta ar slăbi Hamas, Iranul şi pe ceilalţi aliaţi ai săi din regiune’, a declarat ea, afirmând că ‘nu există un rol pentru Hamas într-un viitor stat palestinian’.

O recunoaştere oficială a unui stat palestinian a fost văzută multă vreme de statele occidentale drept rezultanta unui proces de pace cu Israel.

SUA, Australia şi majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană au declarat că vor să recunoască la un moment dat un astfel de stat, însă nu înainte de rezolvarea unor chestiuni spinoase precum statutul Ierusalimului şi un acord definitiv privitor la frontiere.

Însă, după atacul Hamas de pe 7 octombrie în Israel, urmat de ofensiva militară israeliană în Gaza, diplomaţi din unele state încep să reconsidere aceste idei.

‘Eşecurile acestei abordări din partea tuturor de decenii – precum însuşi refuzul din partea guvernului lui (Benjamin) Netanyahu de a aborda chestiunea unui stat palestinian – sunt cauza unei mari frustrări’, a mai spus ministrul australian.

‘Comunitatea internaţională consideră, deci, acum chestiunea unui stat palestinian drept un mijloc de a merge spre o relansare a soluţiei cu două state’, a adăugat Penny Wong.

Marea Britanie, Irlanda, Malta, Slovenia, Spania au evocat deja ideea recunoaşterii unui stat palestinian.

În 2014, Suedia, care numără o importantă comunitate palestiniană, a fost prima ţară din UE care a recunoscut un astfel de stat.

Alte şase ţări europene – devenite între timp membre UE – făcuseră acelaşi lucru înaintea ei: Bulgaria, Cehia, Cipru, Polonia, România şi Ungaria.

Consiliul de Securitate al ONU a decis luni că va răspunde până la sfârşitul lui aprilie la cererea palestinienilor de aderare cu drepturi depline la Naţiunile Unite, un demers considerat ca fiind ‘istoric’ de către palestinieni şi denunţat cu virulenţă de Israel.

În septembrie 2011, preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a lansat procedura solicitând ‘aderarea statului Palestina la ONU’, care nu a fost niciodată finalizată. Palestinienii au obţinut în cele din urmă în noiembrie 2012 statutul de ‘stat observator nemembru’.

Evidenţiind ofensiva israeliană din Fâşia Gaza, săptămâna trecută ei au relansat cererea de aderare într-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate, care a iniţiat luni procesul de examinare.

Citește și : Grosu anunță o nouă inițiativă legislativă după ultima decizie a CC

Pentru o reuşită ar fi nevoie mai întâi de o recomandare pozitivă din partea Consiliului (cel puţin 9 voturi pentru, fără veto din partea unui membru permanent), apoi de o majoritate de două treimi de voturi în Adunarea Generală.

Dar observatorii se îndoiesc că iniţiativa va trece de etapa Consiliului, având în vedere poziţia SUA, care s-au opus deja în 2011.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Nina Costiuc s-ar fi aflat la volanul maşinii care s-a răsturnat la Ciocana

Nina Costiuc s-ar fi aflat la volanul maşinii care s-a răsturnat la Ciocana Primăriţa din Budești, Nina Costiuc, ar fi fost șoferița care a avut...

Operațiunea „Motociclistul”: sute de motocicliști amendați

Operațiunea „Motociclistul”: sute de motocicliști amendați Sute de motocicliști au fost sancționați de la începutul operațiunii „Motociclistul” – 8 aprilie. Citește și: Consilierii PAS cer atragerea...

Un elev de liceu a vrut să se sinucidă

Un elev de liceu a vrut să se sinucidă Un minor de 17 ani a fost transportat la spital, după ce acum câteva zile ar...

Consilierii PAS cer atragerea la răspundere a funcționarilor primăriei

Consilierii PAS cer atragerea la răspundere a funcționarilor primăriei Cu denunț la Procuratura Generală (PG). Consilierii municipali din partea PAS, au depus o nouă plângere...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.