X

Australia NU va găzdui rachete americane

Australia nu va găzdui rachete americane cu rază medie de acţiune, a declarat luni premierul australian Scott Morrison, după ce Statele Unite au dezvăluit intenţii de a desfăşura rachete în regiunea Asia-Pacific, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Oficiali din ambele guverne, australian şi american, au purtat discuţii la sfârşitul săptămânii trecute la Sydney care s-au încheiat cu o declaraţie comună în care cei doi aliaţi au promis să-şi consolideze opoziţia faţă de activităţile chineze în Asia-Pacific deoarece sunt din ce în ce mai preocupaţi în legătură cu extinderea influenţei Chinei în regiune.

Citeşte şi: Un chinez a fost călcat în picioare de o turmă de elefanţi

În cadrul discuţiilor, ministrul american al Apărării, Mark Esper şi-a exprimat speranţa că va desfăşura rachete în regiunea Asia-Pacific în lunile următoare după retragerea Washingtonului din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), săptămâna trecută.

Declaraţiile făcute de responsabilul american au determinat unele speculaţii potrivit cărora Australia a primit cereri să găzduiască rachetele, dar Morrison a negat orice solicitare şi a precizat că Australia va refuza dacă va primi vreo cerere în acest sens.

O creştere recentă a tensiunilor dintre Washington şi Beijing, atât asupra comerţului cât şi a drepturilor de navigaţie în Marea Chinei de Sud şi în Strâmtoarea Taiwanului, a pus Canberra într-o situaţie delicată, întrucât Statele Unite sunt cel mai mare aliat al său, în timp ce China este cea mai mare piaţă de export pentru Australia.

Citeşte şi: Jens Stoltenberg: ‘Lupii singuratici’ se inspiră unul de la altul

China a descris săptămâna trecută eforturile australienilor de a îmbunătăţi relaţiile bilaterale drept ”nesatisfăcătoare”.

Australia se teme că Beijingul foloseşte ajutorul extern pentru a-şi asigura o influenţă mai mare asupra ţărilor mici din Pacific care controlează zone vaste de ocean bogate în resurse.

Tags: australiaBeijingcanberraChinaMarea Chinei de SudracheteScott MorrisonStrâmtoarea TaiwanuluiSUASydneyTratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF)washington
Categorii: Știrile zilei