X

Australia semnalează dispariția unui disident chinez

Autorităţile australiene anchetează posibila dispariţie în China a unui disident chinez cu cetăţenie australiană şi care ar fi putut fi arestat, a anunţat miercuri un responsabil australian, informează AFP, potrivit agerpres.

Scriitorul Yang Hengjun, fost diplomat chinez şi militant prodemocraţie, a fost dat dispărut imediat după ce a revenit săptămâna trecută în Guangzhou (numit înainte Canton, sudul Chinei), au afirmat apropiaţi ai săi.

Citește și: SUA negociază cu talibanii pacea din Afganistan

Întrebat cu privire la acest caz, un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe şi al Comerţului australian a declarat miercuri că încearcă “să obţină informaţii despre un australian care ar fi dat dispărut în China”, fără a face alte precizări.

Guvernul australian s-ar afla în contact cu prietenii şi familia lui Yang, precum şi cu autorităţile chineze.

Sydney Morning Herald notează, la rândul său, că Yang a ajuns vinerea trecută în China, împreună cu soţia şi fiul lor, dar că el nu a mai urcat la bordul unei curse aviatice interne cu destinaţia Shanghai pe care trebuia să o ia.

Yang a lucrat o vreme pentru Ministerul Afacerilor Externe chinez în provincia Hainan (sudul Chinei), înainte de a pleca în 1992 la Hong Kong, apoi în 1997 în SUA, unde a colaborat cu think tank-ul Atlantic Council. El a dobândit apoi cetăţenia australiană, chiar dacă Beijingul nu recunoaşte dubla cetăţenie.

Citește și: Răpire misterioasă a unei octogenare în Austria

Yang Hengjun este autorul mai multor romane de spionaj şi al unui blog în limba chineză foarte urmărit. Un timp el a fost considerat cel mai influent blogger politic chinez.

El a mai dispărut câteva zile în 2011, înainte de a afirma că această “dispariţie” a fost o neînţelegere. 

Tags: australiaCantonChinaGuangzhouprovincia HainanShanghaiYang Hengjun
Categorii: Știrile zilei