Austriecii chiar cred că în România este Vestul Sălbatic: au sfidat autoritățile și au adus substanțe interzise

Publicat:

Austriecii chiar cred că în România este Vestul Sălbatic: au sfidat autoritățile și au adus substanțe interzise

Relația dintre Austria și România este una dintre cele mai complicate din Europa. Colegiul Medicilor Veterinari a formulat împotriva a trei persoane de cetățenie austriacă, care au calitatea de medici veterinari, care au venit în România și au început o campanie de sterilizare a câinilor fără să anunțe autoritățile. Problema nu a fost doar asta, dar mai ales faptul că austriecii adus în România substanța Ketamidor, care este interzisă.

”Colegiul Medicilor Veterinari a formulat împotriva a trei persoane de cetățenie austriacă, care au calitatea de medici veterinari membri ai Camerei Medicilor Veterinari din Austria, și împotriva a doua persoane de cetățenie austriacă, neînscrise în Camera Medicilor Veterinari din Austria, precum și împotriva oricaror altor persoane, cetățeni români sau austrieci, care vor fi identificate că au fost implicate în orice mod (coautorat, instigare, complicitate) în săvârșirea infracțiunii de exercitare fără drept a profesiei de medic veterinar, prevăzută de Art. 348 Codul penal raportat la Art. 45 din Legea nr. 160/1998, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Moldova SUSPENDĂ Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa

Potrivit Art. 2 alin. (1) din Legea nr. 160/1998”profesia de medic veterinar se exercită, pe teritoriul României, în condițiile prezentei legi, de către persoane fizice posesoare ale unui titlu oficial de calificare în medicina veterinară, după cum urmează: a) cetățeni ai statului român; b) cetățeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, al Spațiului Economic European, respectiv al Confederației Elvețiene, denumit în continuare stat membru […]”.

In legătură cu cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene care doresc să exercite profesia pe teritoriul României, Art. 17 alin. (2) din Legea nr. 160/1998 prevede ca “ […] cetățenii statelor menționate se înregistrează în registrul ținut de Colegiul Medicilor Veterinari în acest scop, fără a dobândi calitatea de membri”, iar Art. 17 alin. (3) prevede că “pentru prestarea de servicii persoanele prevazute la alin. 1 au obligatia de a face o declaratie referitoare la serviciile prestate, care se depune la Colegiul Medicilor Veterinari, in conditiile legii.”

Nu au anunțat pe nimeni

La începutul lunii Martie 2024, o echipă mixtă, formată din medici veterinari membri ai Camerei Medicilor Veterinari din Austria și din persoane pentru care organizația profesională a infirmat apartenența la lista medicilor veterinari austrieci, s-a deplasat în România și a desfășurat ad-hoc, fără declararea serviciilor conform Art. 17 alin. (3) din Legea nr. 160/1998 și Procedurii aprobate prin Hotărârea nr. 105/04.09.2023, o campanie de sterilizare a câinilor din mediul rural, pe aria localităților din Județul Satu Mare.

Activitățile nedeclarate și pe cale de consecință, neautorizate pe teritoriul României, s-au desfășurat, în corturi improvizate, fără respectarea normelor igienico – sanitare și regulilor privind condițiile minime pentru desfășurarea activității medicale veterinare, astfel cum sunt prevăzute în Hotărârea nr. 3/31.01.2009 a Colegiului Medicilor Veterinari din România.

Pentru intervențiile chirurgicale de sterilizare s-au utilizat medicamente care conțin substanțe stupefiante /psihotrope sau care se afla sub control național, intrând în aria de reglementare a Legii nr. 339/2005 și a Ordinul comun nr. 1238/56/2022 al Ministerului Sănătății și Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Au folosit substanțe interzise

In condițiile în care din rândul acestora se evidențiază produsul injectabil KETAMIDOR care conține ketamină, substanța ce face parte din categoria drogurilor de risc prevăzute în Tabelul III la Legea nr. 143/2000, trebuie subliniat că medicamentele au fost aduse fără drept din Austria și au fost utilizate fără drept în România.

Nu există și nu a fost înregistrată o declarație semnată de vreunul dintre medicii veterinari din Austria, după cum nu există și nu au fost depuse la Colegiul Medicilor Veterinari din România niciunul din documentele prevăzute în Procedura aprobată prin Hotărârea nr. 105/04.09.2023, pentru dovedirea cetățeniei și a calității profesionale.

Citește și : Rusia este pregătită să reia negocierile de pace cu Ucraina pe baza acordului nefinalizat la Istanbul

Datorită neîndeplinirii obligației de declarare prealabilă, medicii veterinari străini nu au dobândit dreptul de a exercita temporar sau ocazional profesia de medic veterinar pe teritoriul României, iar activitățile intreprinse de aceștia, specifice profesiunii de medic veterinar, au fost desfășurate fără drept.

Aceasta exercitare fără drept a profesiei întrunește elementele constitutive ale infracțiunii prevăzută de Art. 348 C.pen. raportat la Art. 45 din Legea nr. 160/1998 și trebuie sancționată ca atare.”, arată Colegiul Medicilor Veterinari.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

7 000 de euro și „s-a rezolvat cu poliția”. Un bărbat a fost reținut pentru trafic de influență

7 000 de euro și „s-a rezolvat cu poliția”. Un bărbat a fost reținut pentru trafic de influență Un bărbat din capitală  a fost reținut în...

Victor Chironda nu-l cruţă pe Ceban: ‘A scufundat orașul în datorii’!

Victor Chironda nu-l cruţă pe Ceban: 'A scufundat orașul în datorii'! Consilierul municipal Victor Chironda vine cu noi critici față de primarul de Chișinău, Ion...

Programul Prima Casă Plus devine accesibil din iulie

Programul Prima Casă Plus devine accesibil din iulie Programul Prima Casă Plus devine accesibil din luna iulie curent. Citește și: Încă o parohie a trecut la...

Reacţia fostului procuror general după ce a scăpat de toate acuzaţiile

Reacţia fostului procuror general după ce a scăpat de toate acuzaţiile Fostul procuror general Valeriu Balaban a venit cu o reacție după ce a fost...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.