Automobilele cu motor electric și cele hibrid, tot mai populare în R.Moldova

Publicat:

Automobilele cu motor electric și cele hibrid devin tot mai populare în Republica Moldova, iar în ultimii ani numărul acestora a crescut considerabil, potrivit datelor Registrului de stat al transporturilor.

Cu toate acestea, în anul 2023, din numărul total de autovehicule înmatriculate, peste 20 de mii au un grad sporit de poluare. Autoritățile au anunțat că tranziția verde reprezintă o prioritate pentru guvernare și au anunțat că vor fi elaborate mai multe acte legislative pentru a diminua nivelul de poluare a aerului.


Citește și : Starea de urgență, prelungită în R. Moldova!

În acest an au fost înmatriculate peste 25 de mii de automobile, potrivit Agenției Servicii Publice, ceea ce, în opinia specialiștilor de mediu, reprezintă o cifră alarmantă, cu impact negativ asupra poluării aerului. Pentru a încuraja transportul ecologic, în scurt timp, urmează să fie puse în circulație noi plăci de înmatriculare pentru vehiculele electrice care vor conține simboluri de culoare verde. Totodată, la importul autovehiculelor cu motorizări hibride statul a stabilit taxe cu reduceri.

Potrivit datelor statistice din Registrul de stat al transporturilor, în anul 2023 au fost înmatriculate 25,136 de automobile, dintre care 611 sunt cu motor electric, în creștere cu 569 față de anul 2018. De asemenea, au fost înregistrate 4,471 de mașini cu motor tip hibrid, cu aproximativ o mie mai multe față de anul 2018.

Membra Comisiei parlamentare de mediu, climă și tranziție verde, Iulia Dascălu, a declarat pentru Radio Moldova, că tranziția verde nu este doar o condiție de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, ci și o datorie și o responsabilitate a fiecărui cetățean.

„Scopul acestui eveniment este de fapt să sensibilizăm autoritățile publice locale, guvernarea și toți cetățenii Republicii Moldova că trebuie să găsim surse alternative pentru a evita mașinile cu motor, deoarece, în mare măsură, ele sunt cele care poluează mediul. Se întreprind multe lucruri, se lucrează la proiecte de legi pentru a diminua situația la care ne-am referit astăzi în ceea ce privește poluarea mediului”, a declarat Iulia Dascălu.

De săptămâna mobilității europene, zeci de elevi de diferite vârste s-au adunat în fața Parlamentului pentru a promova transportul ecologic printr-un flashmob. Elevii spun că organizarea unor astfel de evenimente sunt importante pentru a crea un mediu mai sănătos.

„Noi toți am construit transporturi ecologice, trebuie să optăm pentru transporturi nepoluante, spre exemplu să se construiască pistă pentru bicicliști.”

„Am făcut o prezentare în plenul Parlamentului despre cauzele și consecințele utilizării excesive a transportului poluant și am adus cât mai multe soluții. Și una dintre acestea este, da, promovarea cât mai mult a transportului alternativ – ecologic”, spun elevii.

Citeşte şi: O altă durere de cap pentru autorităţi: Capacitatea redusă a gazoductului transbalcanic

 

Anual, pe data de 22 septembrie, la inițiativa Comisiei Europene, este sărbătorită Ziua Internațională Fără Mașini, promovând mijloacele de transport nepoluante.

Studiile arată că gazele de eșapament sunt principala sursă de poluare a aerului, care afectează sănătatea oamenilor și contribuie la efectul încălzirii globale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cu ce l-a ‘sedus’ românca Iasmina Hill pe milionarul american care administrează Statuia Libertății

Cu ce l-a 'sedus' românca Iasmina Hill pe milionarul american care administrează Statuia Libertății Povestea de dragoste dintre timişoreanca Iasmina Hill (fostă Milutinovoci) şi milionarul...

Compania rusească Kaspersky îşi mută operaţiunile din SUA, din cauza unei decizii a guvernului american

Compania rusească Kaspersky îşi mută operaţiunile din SUA, din cauza unei decizii a guvernului american După ce administraţia Biden a anunţat că interzice vânzarea şi...

Sonda spaţială RAMSES va întâlni un asteroid care va trece aproape de Pamânt

Sonda spaţială RAMSES va întâlni un asteroid care va trece aproape de Pamânt Sonda spaţială europeană RAMSES se va întâlni cu un asteroid, Apophis, care...

Oraşul spaniol Valencia închide trei plaje afectate de o deversare de petrol

Oraşul spaniol Valencia închide trei plaje afectate de o deversare de petrol Consiliul municipal al oraşului spaniol Valencia a închis marţi trei plaje la Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.