Autorităţile iraniene anunţă arestarea a 26 de jihadişti străini în legătură cu atentatul de la un sanctuar şiit din Shiraz

Publicat:

Autorităţile iraniene au anunţat luni arestarea a 26 de cetăţeni străini implicaţi în atentatul sângeros, revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), care a vizat la 26 septembrie un sanctuar şiit din Shiraz, în sudul Iranului, transmite AFP, potrivit agerpres

Cel puţin 13 persoane, printre care o femeie şi doi copii, au fost ucişi în atacul comis în mausoleul Shah Cheragh, principalul sanctuar musulman şiit din sudul Iranului.


Citește și : Ursula von der Leyen va face o vizită în Republica Moldova

‘Ministerul Informaţiilor a identificat şi arestat toţi agenţii implicaţi în operaţiunea teroristă din Shiraz’, a indicat ministerul într-un comunicat publicat pe site-ul său.

‘Astfel, 26 de terorişti takfiri (termen ce desemnează în Iran şi în alte ţări grupările jihadiste sau islamiştii radicali suniţi, n.red.) din Azerbaidjan, Tadjikistan şi Afganistan’ au fost arestaţi, adaugă comunicatul.

‘Aceşti terorişti au fost arestaţi în provinciile Fars, Teheran, Alborz, Kerman, Qom şi Khorasan Razavi’ şi ‘la frontierele de est’ ale Iranului, precizează ministerul.

La 31 octombrie, acesta anunţase arestarea mai multor ‘elemente’ implicate în atentat, printre care un ‘element de sprijin operaţional’, identificat luni în persoana cetăţeanului afgan Mohammed Ramez Rashidi.

Autorul principal al atacului, identificat de media locale ca fiind Hamed Badakhshan, a murit din cauza rănilor suferite în cursul arestării sale.

‘Principalul suspect este un cetăţean al Azerbaidjanului sosit pe aeroportul internaţional din Teheran venind de la Baku’, a indicat Ministerul Informaţiilor, potrivit căruia bărbatul a contactat ‘o reţea a SI cu baza în străinătate imediat după sosirea sa la Teheran’.

Citește și : SUA: Scrutinul de la mijlocul mandatului, un test pentru viitorul politic al lui Trump

După atentat, preşedintele iranian Ebrahim Raisi a acuzat ‘inamicii Iranului’ care încearcă ‘să divizeze rândurile unite ale naţiunii (…) prin violenţă şi teroare’. El a promis un răspuns sever ‘celor care au comandat şi conceput această crimă oarbă’.

Atentatul de la Shiraz s-a produs în contextul în care Iranul este afectat, de peste şapte săptămâni, de un val de manifestaţii declanşate de decesul la 16 septembrie al unei tinere kurde de 22 de ani, Mahsa Amini, la trei zile de la arestarea ei de către poliţia de moravuri. Mişcarea de contestare este cea mai amplă petrecută în Iran în ultimii trei ani.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.