X

Autoritățile spaniole au arestat un sirian acuzat de finanţarea întoarcerii jihadiştilor europeni

Poliţia spaniolă a anunţat vineri arestarea unui sirian suspectat că a finanţat întoarcerea jihadiştilor europeni în numele grupării Stat Islamic (SI), relatează AFP, potrivit agerpres.

Bărbatul, suspectat de ”delict privind finanţarea activităţilor teroriste”, a fost arestat marţi la domiciliul său din Madrid şi plasat în detenţie provizorie miercuri, a precizat o purtătoare de cuvânt.

Citește și : Liderul unei celule teroriste din Maroc recunoaşte că a decapitat o turistă scandinavă în Munţii Atlas

Este vorba de un intermediar ”care ajuta să parvină în Siria bani de la simpatizanţi jihadişti” la membri ai grupării Stat Islamic pentru a le permite să se întoarcă în Europa, a explicat poliţia într-un comunicat.

Expedierile de bani aveau loc pe diferite canale clandestine, dar principalul mijloc utilizat era sistemul tradiţional de plată informală ”hawala”, în care o sumă era predată unui agent care însărcinează un corespondent să transmită aceeaşi sumă destinatarului final.

Combatanţii străini foloseau reţelele sociale pentru a le cere simpatizanţilor lor să le finanţeze călătoria.

Citește și : Oligarhul Mihail Hodorkovski a scos din Rusia 51 de miliarde de dolari (Procuratura)

Această operaţiune ”se înscrie în cadrul luptei împotriva noii strategii a Daesh (Statul Islamic), care, după pierderea controlului teritorial, le-a cerut membrilor săi să se întoarcă în ţările de origine”, precizează comunicatul.

Tags: Daeshhawalajihadistimadridstat islamicStatul Islamic
Categorii: Diaspora