Autorităţile sudaneze au eliberat jurnaliștii AFP și Reuters arestaţi în timp ce relatau de la protestele sociale

Publicat:

Autorităţile sudaneze au eliberat luni un jurnalist al agenţiei France-Presse (AFP) şi un altul al agenţiei Reuters, arestaţi săptămâna trecută în timp ce relatau de la proteste sociale, transmit cele două agenţii de presă.

Potrivit AFP, Abdelmoneim Abu Idris Ali, un cetăţean sudanez de 51 de ani, lucrează pentru agenţie, la Khartoum, de aproape zece ani. El se afla pe teren miercurea trecută la o manifestaţie contra creşterii preţului la pâine, dispersată de forţele de ordine la Oumdurman, localitate învecinată capitalei sudaneze, în momentul în care a fost arestat, împreună cu alţi doi ziarişti, dintre care unul al agenţiei Reuters, conform agerpres .


“Sunt liber, la fel ca şi ceilalţi jurnalişti. Sunt acum acasă cu familia. Am fost bine trataţi pe timpul arestului”, a spus Idris Ali, precizând că au fost închişi într-un centru de detenţie din Khartoum.

Citește și : SUA doresc inspecţii mai riguroase pentru transportul aerian de mărfuri provenind din Orientul Mijlociu

Şi agenţia Reuters a anunţat luni seara că a reluat contactul cu reporterul său sudanez, Khalid Abdelaziz, eliberat împreună cu colegul său de la AFP şi un jurnalist local.

Reprezentanţii ambelor agenţii de presă au salutat eliberarea jurnaliştilor, împotriva cărora nu au fost formulate acuzaţii. Autorităţile sudaneze nu au furnizat explicaţii privind motivele arestării lor.

Jurnaliştii au fost reţinuţi în timp ce transmiteau de la înfruntările cu forţele de securitate şi de la protestele care au izbucnit în ianuarie, în Sudan, după ce acest stat a impus măsuri economice dure, conform recomandărilor Fondului Monetar Internaţional.

Potrivit AFP, organizaţia “Reporteri fără frontiere” (RSF) a cerut săptămâna trecută autorităţilor de la Khartoum eliberarea jurnaliştilor, toţi sudanezi, şi oprirea oricărei tentative de restrângere a libertăţii presei.

Statele Unite au condamnat de asemenea arestarea jurnaliştilor. “Condamnăm hărţuirea, detenţia arbitrară şi atacurile la adresa jurnaliştilor din Sudan care-şi fac meseria şi îşi exercită dreptul fundamental la libertatea de exprimare”, precizase anterior Departamentul de Stat.

Ministerul de Externe de la Khartoum şi-a exprimat regretul pentru aceste condamnări şi a susţinut că libertatea presei este respectată în Sudan “unde peste 20 de cotidiene politice exprimă opinii diferite într-un mod independent”.

Sudanul s-a clasat, în 2017, pe poziţia 174 din 180, în clasamentul RSF privind libertatea presei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.