Autorul masacrului din Christchurch a donat sume substanțiale Generaţiei Identitare din Austria

Publicat:

Autorul atacurilor împotriva a două moschei din oraşul neozeelandez Christchurch a efectuat în 2017 patru donaţii către un grupuscul francez de extremă dreapta, Generaţia Identitară (Generation Identitaire, GI), informează joi cotidianul austriac Der Standard, citat de AFP, potrivit agerpres.

Potrivit cotidianului, care citează surse apropiate serviciilor de poliţie germane, banii au fost viraţi în patru tranşe.


Citește și: Deputații britanici sunt de acord cu amânarea Brexit-ului

Însă beneficiarul final al acestor donaţii “nu este clar”, precizează Der Standard, potrivit căruia ar putea fi vorba de militanţi ai acestui grup francez sau de alte organizaţii ale acestei mişcări identitare din Europa.

Serviciile de informaţii austriece sunt în posesia aceloraşi informaţii, potrivit cotidianul. Ele ar proveni de la ancheta desfăşurată în Noua Zeelandă asupra atacurilor comise în 15 martie de Brenton Tarrant, un supremaţist alb australian care a ucis 50 de persoane în două moschei din oraşul Christchurch.

Suma totală a acestor donaţii, efectuate în toamna lui 2017, s-ar ridica la 2.200 de euro, susţine publicaţia austriacă.

O donaţie distinctă de cele precedente, efectuată de Brenton Tarrant în 2018 pentru Mişcarea Identitară austriacă (IBO), a declanşat săptămâna trecută o anchetă a autorităţilor austriece. Cofondatorul şi liderul IBO, austriacul Martin Sellner, a recunoscut că a primit o donaţie de 1.500 de euro din partea lui Tarrant, dar a dat asigurări că nu a avut contacte personale cu autorul masacrului din Christchurch.

Citește și: Pompeo îi avertizează pe turci să nu intre ‘unilateral’ în Siria

Ancheta asupra acestuia din urmă a dezvăluit că el a întreprins mai multe călătorii în Europa, care au alimentat radicalizarea lui şi ideologia sa rasistă.

Guvernul austriac, care asociază Partidul Conservator (OVP) şi Partidul Libertăţii (FPO) de extremă dreapta, a anunţat în urma dezvăluirilor făcute de Sellner că nu exclude o dizolvare a Mişcării Identitare austriece.

La rândul său, guvernul francez a informat miercuri că studiază posibilităţile de a dizolva Generaţia Identitară, mai ales după o recentă acţiune anti-imigraţie a militanţilor săi pe acoperişul unei clădiri administrative de la periferia Parisului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Orbán: Trump are planuri ‘detaliate și bine fundamentate’ pentru pace între Rusia și Ucraina

Orbán: Trump are planuri 'detaliate și bine fundamentate' pentru pace între Rusia și Ucraina Viktor Orbán a susținut că Donald Trump are planuri „detaliate și...

Cel puţin 650.000 de ruşi s-au mutat definitiv în străinătate de la începerea războiului în Ucraina

Cel puţin 650.000 de ruşi s-au mutat definitiv în străinătate de la începerea războiului în Ucraina Cel puţin 650.000 de ruşi s-au mutat definitiv în...

Lavrov atacă din nou la ONU ceea ce el numeşte o ‘ordine internaţională dominată de SUA’

Lavrov atacă din nou la ONU ceea ce el numeşte o 'ordine internaţională dominată de SUA' Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat din...

14 localități ruse de la graniță restricționează accesul populației din cauza bombardamentelor ucrainene

14 localități ruse de la graniță restricționează accesul populației din cauza bombardamentelor ucrainene Regiunea rusă Belgorod va restricţiona, începând din 23 iulie, accesul în 14...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.