Avertisment ÎNFIORĂTOR de la ONU. Principalele organizații teroriste din lume își mențin capacitățile

Publicat:

Grupările teroriste Statul Islamic şi Al-Qaida şi-au menţinut capacităţi semnificative de acţiune în primele şase luni ale anului 2017, în pofida presiunii militare internaţionale exercitate împotriva lor, potrivit unui raport realizat de experţi ai ONU, citat vineri de AFP.

Astfel, documentul arată că gruparea Statul Islamic este în continuare capabilă să trimită fonduri militanţilor săi în afara zonei de conflict din Orientul Mijlociu. Transferurile de fonduri sunt efectuate adesea prin trimiterea de sume mici, ceea ce le face dificil de detectat.


Citește și: Anunț de ultimă oră de la ESA. Un asteroid va trece la mică distanță de Pământ

Sursele de finanţare ale grupării Statul Islamic nu s-au schimbat în mod fundamental, bazându-se în continuare pe livrările de petrol şi impunerea de taxe populaţiei locale, notează documentul destinat Consiliului de Securitate al ONU.

Realizat de experţi mandataţi să urmărească aplicarea diferitelor rezoluţii şi sancţiuni adoptate împotriva celor două grupări jihadiste, textul de 24 de pagini semnalează că Statul Islamic ‘continuă să motiveze şi să facă posibile atacuri’ în afara Orientului Mijlociu, de exemplu în Europa, ce rămâne o ‘regiune prioritară’ pentru atacurile comise de indivizi care împărtăşesc ideologia grupării.

Gruparea Statul Islamic vrea să se stabilească în Asia de Sud-Est, aşa cum arată recentele confruntări armate din sudul Filipinelor, adaugă raportul, care menţionează că numărul de membri care doresc să câştige în Irak şi Siria continuă să scadă. Tot mai mulţi minori părăsesc zonele de luptă din Orientul Mijlociu. “Experienţele lor, inclusiv participarea acestora la antrenamente şi la violenţă extremă, ca şi radicalizarea lor cer o atenţie specială şi strategii”, consideră experţii ONU.

Citește și: Igor Dodon pleacă să inspecteze o bază militară americană din R. Moldova

“Rezistenţa Statului Islamic la Mosul arată că structura sa de comandă şi control nu a fost complet afectată şi că gruparea rămâne o ameninţare militară semnificativă”. Pe lângă utilizarea de drone găsite pe piaţă, Statul Islamic a dezvoltat o capacitate de a modifica şi de a construi propriile modele pentru răspândirea propagandei sale, pentru misiuni de observare sau pentru transportul de bombe mici sau explozibili, mai indică experţii.

La rândul său, reţeaua teroristă Al-Qaida şi-a păstrat filiale puternice în Africa de Vest şi de Est şi în Peninsula Arabică, inclusiv Yemen. În pofida ‘competiţiei strategice’ dintre cele două organizaţii teroriste, alianţe şi cooperări permit în multe regiuni mişcări de combatanţi între diferite grupări, conform aceluiaşi raport.

În Libia, numărul combatanţilor Statului Islamic este estimat de acesta între 400 şi 700. În Sahel, Al-Qaida continuă să reprezinte o ‘ameninţare semnificativă’, ca şi în Africa de Est, unde membrii afiliaţi acesteia şi grupării Statul Islamic variază între 6.000 şi 9.000.

Printre recomandările sale, grupul de experţi ONU recomandă Consiliului de Securitate să le amintească statelor membre că plata pentru răscumpărarea ostaticilor către răpitori este ilegală, potrivit sancţiunilor internaţionale impuse grupărilor Al-Qaida şi Statul Islamic.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.