Avertisment pentru toată lumea. Chiar dacă va fi învins, Statul Islamic NU va dispărea

Publicat:

Apropiata înfrângere militară a grupării jihadiste Statul Islamic în Irak şi în Siria este luată în calcul de toate oficialităţile şi experţii, dar aceştia avertizează la unison că gruparea nu va dispărea, ci se va adapta pentru a-şi continua lupta, comentează miercuri AFP, relatează agerpres.

Cu o comunitate sunnită îngrijorată şi marginalizată în cele două ţări, în timp ce în restul lumii mii de susţinători sau simpatizanţi sunt gata să acţioneze în numele său, gruparea va trece în clandestinitate înainte de a renaşte, poate într-o altă formă şi sub un alt nume, dar cu aceleaşi obiective, susţin ei.


“Victoria militară extrem de dificilă în Irak nu este însoţită de o viziune politică post-Daesh (acronimul arab al Statului Islamic) în termeni de reintegrare a populaţiei arabe şi sunnite în jocul politic din Irak”, a declarat pentru France Presse cercetătorul Jean-Pierre Filiu, profesor la Sciences Po din Paris. “Perspectivele sunt şi mai grave în Siria”, adaugă el, unde miliţiile kurde şi armata lui Bashar al-Assad vizează să cucerească Raqqa şi, respectiv, Deir Ez Zor.

Această lipsă de strategie pe termen lung lasă Daesh un spaţiu important de a se reconstitui într-un viitor apropiat, în timp ce continuă să anime pe plan internaţional reţele de simpatizanţi şi militanţi, inspiraţi de violenţa extremă a acestei lupte.

În luna mai, în faţa unei Comisii din Senatul american, directorul Comunităţii Naţionale de Informaţii a SUA, Dan Coats, a avertizat că, “în afara Irakului şi a Siriei, ISIS (acronimul în engleză al Statului Islamic) lucrează la interconectarea ramurilor şi reţelelor sale în lume şi la complementaritatea acţiunilor acestora cu strategia sa”. “Noi credem că ISIS îşi păstrează voinţa şi capacitatea de a conduce, de a face posibile, de a sprijini şi de a inspira atacuri transnaţionale”, avertizase Dan Coats.

Într-un editorial intitulat “ISIS după califat”, publicat în 2 septembrie, Tara Mooney şi Andrew Byers, analişti şi cofondatori ai Counter Extremism Network, prezic că Statul Islamic va pierde controlul teritorial al regiunilor cucerite (la apogeul ocupaţiei, un teritoriu la fel de vast ca Italia, cu şapte milioane de locuitori) “în cursul anului următor”.

Citeşte şi: SUA cere la ONU ruperea acordului nuclear cu Iranul: ‘Riscăm să avem de a face cu o nouă Coree de Nord’

“Responsabili internaţionali trebuie să se pregătească pentru două ameninţări viitoare”, anticipează ei. “Evoluţia ISIS post-califat şi grupările care îi vor succede şi care ar putea să facă să planeze ameninţări potenţial şi mai grave la adresa securităţii regionale şi internaţionale”. “Pierderea de teritoriu în Siria şi Irak ar putea stimula şi mai mulţi lupi solitari să acţioneze în Europa şi Statele Unite pentru a-şi demonstra hotărârea şi abilitatea de a lovi”, avertizează cei doi experţi.

În majoritatea lor, experţii pun accentul totodată pe ameninţarea reprezentantă de sute, în curând de mii jihadişti occidentali antrenaţi în lupte, care se întorc în ţările lor de origine. Deşi rareori scapă trecerii printr-o celulă de închisoare, unii pot rămâne periculoşi ani de zile, mult timp după eliberare.

Pe termen scurt, în Siria şi în Irak, “proiectul de guvernare al Statului Islamic este compromis, dar Statul Islamic nu este învins”, consideră Ludovico Carlino, specialist în mişcări jihadiste la centrul de cercetări IHS Country Risk. Supravieţuitorii grupării se vor retrage în valea Eufratului, care trece prin cele două ţări, şi care va deveni o “platformă de lansare a insurecţiei pentru Statul Islamic întors la clandestinitate”.

Această zonă deşertică cu o lungime de 160 de km, bogată în petrol, adăposteşte deja între 5.000 şi 10.000 de combatanţi şi comandanţi jihadişti, indică comandanţii coaliţiei internaţionale antijihadiste conduse de SUA.

“În definitiv”, concluzionează Thomas McCabe, fost analist specializat în combaterea terorismului pentru US Air Force, “deşi distrugerea califatului este o victorie semnificativă, ea nu este decisivă. Insurecţia jihadistă mondială va continua”, apreciază el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?   În loc să încercăm să ne schimbăm groaznicul sistem alimentar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.