AVERTISMENTUL OMS: Booster-urile repetate anti-Covid NU sunt o strategie viabilă împotriva noilor variante

Publicat:

Experții îndeamnă în primul rând la dezvoltarea de noi vaccinuri care să protejeze împotriva transmiterii virusului

Experții Organizației Mondiale a Sănătății au avertizat că repetarea dozelor de rapel ale vaccinurilor originale anti-Covid nu este o strategie viabilă împotriva variantelor emergente și au cerut noi seruri care să protejeze mai bine împotriva transmiterii.

„O strategie de vaccinare bazată pe doze repetate de booster din compoziția originală a vaccinului este puțin probabil să fie adecvată sau durabilă”, a declarat Grupul Consultativ Tehnic al OMS pentru Compoziția Vaccinului Covid-19 (TAG-Co-VAC) într-o declarație publicată marți şi preluată de The Guardian.


Grupul de experți, care lucrează pentru a evalua performanța vaccinurilor Covid-19, a cerut dezvoltarea de noi vaccinuri care nu numai că protejează persoanele care contractează Covid împotriva îmbolnăvirii grave, ci și să prevină mai bine oamenii să ia virusul în primul rând, pentru a face față variantelor emergente de Covid, cum ar fi Omicron.

„Vaccinurile anti-Covid-19 care au un impact mare asupra prevenirii infecției și transmiterii, pe lângă prevenirea îmbolnăvirii severe și a decesului, sunt necesare și ar trebui dezvoltate”, a spus grupul consultativ.

„Vaccinurile Covid-19 care au un impact mare asupra prevenirii infecției și transmiterii, pe lângă prevenirea bolilor severe și a decesului, sunt necesare și ar trebui dezvoltate”, a spus grupul consultativ.

Acest lucru ar contribui la reducerea „transmiterii comunitare și a necesității de măsuri stricte și cu anvergură de sănătate publică și sociale”.

De asemenea, raportul sugerează că dezvoltatorii de vaccinuri ar trebui să se străduiască să creeze seruri care „declanșează răspunsuri imune care sunt ample, puternice și de lungă durată, pentru a reduce nevoia de doze booster succesive”.

Pe măsură ce virusul evoluează și până când noi vaccinuri sunt disponibile, „compoziția actualelor vaccinuri anti-Covid ar putea avea nevoie de o actualizare”, a spus grupul de experţi.

Potrivit OMS, în întreaga lume se lucrează la 331 de vaccinuri candidate. Agenția de sănătate a ONU și-a dat până acum ștampila de aprobare versiunilor a opt vaccinuri diferite.

Un număr tot mai mare de dovezi indică faptul că varianta Omicron de Covid nu numai că este mult mai transmisibilă decât variantele anterioare, ci și mai bună la evitarea unor protecții vaccinale.

La începutul acestei săptămâni, directorul executiv al Pfizer Inc, Albert Bourla, a declarat că este probabil nevoie de un vaccin anti-Covid-19 reproiectat, care vizează în mod specific varianta Omicron, iar compania sa ar putea avea unul gata de lansare până în martie.

Bourla a spus că Pfizer și partenerul BioNTech SE lucrează atât la o versiune de vaccin țintit Omicron, cât și la un ser care ar include atât vaccinul anterior, cât și unul care vizează varianta cu răspândire rapidă.

„Cred că este scenariul cel mai probabil”, a spus Bourla. „Lucrăm la doze mai mari. Lucrăm cu programe diferite. Facem o mulțime de lucruri chiar acum, în timp ce vorbim.”

Vaccinul ar putea fi gata de distribuit până în iunie, a adăugat Bourla într-un interviu acordat CNBC.

Între timp, „un val” de infecții cu Omicron riscă să infecteze mai mult de jumătate din populația Europei în următoarele două luni și ar putea scufunda sistemele de sănătate din regiune, a avertizat Hans Kluge, directorul OMS pentru Europa.

Într-o declarație de presă, Kluge a declarat că regiunea a înregistrat peste 7 milioane de cazuri noi în prima săptămână a anului 2022, dublu față de rata înregistrată cu două săptămâni înainte, cu peste 1% din populație infectată cu Covid-19 în fiecare săptămână în 26 de țări.

În acest ritm, mai mult de 50% din populația din regiune va fi infectată cu Omicron în următoarele șase până la opt săptămâni”, a spus el – o scară de transmitere pe care a descris-o ca fiind fără precedent.

Epidemiologul bolilor infecțioase și responsabilul tehnic al OMS Covid-19, Maria Van Kerkhove, a oferit o actualizare în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri în direct transmisă la începutul săptămânii.

„În ultimele șapte zile au fost raportate peste 15 milioane de cazuri. Acesta este un record în această pandemie. De fapt, a trebuit să reajustăm scara cifrelor din curba epidemiei”, a spus Van Kerkhove, adăugând că au fost raportate, de asemenea, peste 43.000 de decese, iar cifrele ar putea fi subestimate.

„Acest lucru este în creștere față de 9,5 milioane care au fost raportate săptămâna trecută, așa că observăm o creștere accentuată a cazurilor raportate în întreaga lume. Aproximativ jumătate dintre acestea au fost raportate în Europa, aproximativ 40% din toate cazurile raportate din cele două Americi, cu o povară mare de cazuri anunţate în SUA.”

OMS a rezistat impulsului de a lansa programe de boostere generale în lupta împotriva noilor variante îngrijorătoare precum Omicron, spunând că nu are sens, deoarece mulți oameni din țările mai sărace așteaptă încă prima doză de vaccin, crescând dramatic șansa ca noi variante mai periculoase să apară.

Până acum, peste opt miliarde de doze de vaccinuri Covid-19 au fost administrate în cel puțin 219 teritorii, potrivit unui bilanţ realizat de AFP.

În timp ce peste 67% dintre oamenii din țările cu venituri mari au primit cel puțin o doză de vaccin, mai puțin de 11% au fost vaccinaţi în țările cu venituri mici, conform cifrelor ONU.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zaharova jubilează după victoria partidului extremist în alegerile din Austria

Zaharova jubilează după victoria partidului extremist în alegerile din Austria Ministerul de Externe al Rusiei a afirmat miercuri că victoria Partidului Libertății (FPO – formațiune...

Elon Musk desfășoară teste în România, cu ajutorul statului. Suntem prima țară din lume în care se face așa ceva

Elon Musk desfășoară teste în România, cu ajutorul statului. Suntem prima țară din lume în care se face așa ceva Starlink, operatorul serviciului omonim de...

Întrebarea momentului în conflictul din Orientul Mijlociu și de ce nu a mai funcționat doctrina superiorităţii militare a Israelului

Întrebarea momentului în conflictul din Orientul Mijlociu și de ce nu a mai funcționat doctrina superiorităţii militare a Israelului Israelul marchează o premieră în îndelungata...

Se intensifică sprijinul militar al României pentru Ucraina: Bază de instruire pentru marina ucraineană

Se intensifică sprijinul militar al României pentru Ucraina: Bază de instruire pentru marina ucraineană Militarii din Forţele Navale ale Ucrainei urmează să fie instruiţi în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.